2020-04-19
最近抗疫,多數市民都會take away home, 我一樣間中買返屋企食,出去餐廳空蕩蕩,感覺真係唔多好。今日星期日瞓到下晝晏一晏,我男朋友瘦瘦豬話想食功夫點心,佢話春卷好好食,佢講完口水流出嚟咁,好啦好啦,我就同佢落樓下功夫點心,買外賣上嚟瘦瘦豬狂叫左3牒《鮮蝦野菌春卷》,HKD 21/3條,佢話真係no. 1,我即刻先食睇下有咩特別先。返到屋企應該10分鐘左右,皮仍然好脆,皮薄入面啖啖蝦肉,唔同出面果D多蘿蔔絲,無搵笨。《香煎蘿蔔糕》HKD 19 呢個無咩特別,大大舊,不過伙記唔記得被甜醬囉《北菇綿花雞》散修修,個賣相麻麻地,雞肉質素及味道不錯,其他酒樓有腐竹包住,此項可叫可不叫。《功夫蝦餃》HKD 9隻 和《蟹籽香菇燒賣皇》HKD 9隻(2隻起計)。蝦餃,燒賣,鮮蝦大大粒,個樣圓咕碌咁,正如果按出面酒樓4件計,為HKD 36一籠特點,不過功夫點心SIZE大一點,食物質素亦不錯,價錢略貴可接受。下午茶時段可以買返屋企嘆Tea, 總括來說點心以啖啖蝦蝦蝦取勝,其他點心有待下次發掘。
蝦餃,燒賣,鮮蝦大大粒,個樣圓咕碌咁,正