2006-08-11 92 views
身為潮州人,近呢大半年先開始鍾意食潮州嘢。上、西環一帶潮州菜館林立,有不少都係頗有水準嘅,可能係呢區係舊區,比較多潮州人聚居嘅緣故。是晚我同阿K由佢屋企行到去正街附近,專誠試吓呢度嘅獅頭鵝。呢間舖頭好細,主要係賣外賣,入到去,客人絡繹不絕,牆壁仲貼咗曾特首到此一遊嘅相,証明呢度啲嘢响該區有啲口碑。獅頭鵝同普通鵝最大嘅分別就係獅頭鵝比普通鵝大隻好多,而且個頭頂好似生咗粒好大嘅瘤咁。我問老闆食鵝片用邊個位最好食,佢就話什麼上部啖啖肉,下部有口感。由於我地聽唔明佢嘅口音,所以由佢話事,叫咗五十蚊鵝片同鵝腎。肉比較鞋口,雖然不時,但都可算肥,而且一食就食出鵝味,獅頭鵝果然有啲唔同。鵝腎就相當之爽,配上醋料,佐酒一流,如果係醉腎嘅話就更加perfect.埋單六十蚊,幾經濟實惠。原來呢度碟頭飯都只係廿蚊,仲要連例湯,真係抵。