2019-07-01 2038 views
一向都覺得莆田價錢偏貴,所以好少會揀呢到食LUNCH。今日遲左食LUNCH,已經係2:30,見莆田嘅下午茶只係$49起,當LUNCH食都幾抵。下午茶時段客人唔太多,可以安安靜靜食一餐。$49下午茶包括2款點心,1款主食,1款甜品$59下午茶點心款式會轉為小菜,同樣係2款。今次先試$49點心款,怕食唔哂。點心:杞子白米糕 + 古法番薯包白米糕有D似白糖糕,但無白糖糕嘅酸味,而且質感較白糖糕實。原本以為蕃薯包有蕃薯餡,原來無,蕃薯味亦唔特出,質感好實,明顯較白米糕遜色。由於兩款點心都比較實,有D飽肚,所以食完我已經飽左一半。主食:興化炒米粉應該係莆田較出名嘅主食,米粉好幼細,配料十足,味道剛好,唔好過鹹,炒得好乾身,米粉一絲絲分明,無炒到變糊,望落好細碟,其實份量十足,唔洗怕唔夠飽。甜品:雪耳糖水主食始終帶有油份,甜品配上清新嘅雪耳糖水,正好沖一沖淡之前嘅油膩感,糖水唔會太甜,確實可以黎多2碗~~~

下午茶時段客人唔太多,可以安安靜靜食一餐。

$49下午茶包括2款點心,1款主食,1款甜品

$59下午茶點心款式會轉為小菜,同樣係2款。

今次先試$49點心款,怕食唔哂。

點心:杞子白米糕 + 古法番薯包

杞子白米糕
白米糕有D似白糖糕,但無白糖糕嘅酸味,而且質感較白糖糕實。

古法蕃薯包

由於兩款點心都比較實,有D飽肚,所以食完我已經飽左一半。

主食:興化炒米粉

興化炒米粉

甜品:雪耳糖水

雪耳糖水
2019-06-26
$54 (Tea)
杞子白米糕
興化炒米粉