2018-06-18
我好鍾意食中餐,尤其係去街坊嘅酒樓,貪佢哋食物好味又唔會太貴,今晚有一個飯局,原本諗極都諗唔到去邊度食,橫掂今晚要返中環訓,為咗方便搭車決定就係天后開餐,諗返起上次嚟過呢度食龍蝦伊面,所以就膽粗粗提議朋友仔嚟呢度食,一出地鐵站就到勁方便所以佢哋都唔反對。叫咗兩個冷盤前菜,五香牛展片同埋海蜇拼燻蹄,平時好恨食呢啲但係媽媽唔俾叫,今日同朋友食飯就可以叫自己鍾意食嘅嘢,五香牛展片個醬汁味道帶甜,夠冰凍,肉質好林,好開胃!估唔到佢細細碟但係有好多片,好耐都冇食燻蹄,豬皮同jelly嗰部份夠爽口,唔會肥淋淋,佢連肉個部分都做到冰凍爽口,加埋醋汁食勁正!天時暑熱最好就係食冬瓜盅,冬瓜湯夠清甜,冬瓜肉夠嫩唔會起喳,有好多配料喺裏面,有新鮮帶子肉,蝦瘦肉冬菇草菇蓮子蟹柳,你唔好睇佢個冬瓜盅細細個,唔知點解北極都有,我哋每個人起碼飲咗三四個碗,仲剩返好多冬瓜肉!另外好開心食咗賽螃蟹,佢同其他酒樓做法有啲唔一樣,佢落咗好多料入去同個蛋白一齊炒,邊有人好似佢哋咁誇張落咁多隻蝦,炒得好滑,唔會油淋淋,仲有幾大舊西蘭花,其實我食完個賽螃蟹已經飽左!佢個吊燒雞都好好食,皮脆肉嫩,最鍾意佢隻雞唔肥,食落果皮脆落落!
佢個吊燒雞都好好食,皮脆肉嫩,最鍾意佢隻雞唔肥,食落果皮脆落落!我自己就最鍾意食雞胸肉,佢連雞胸肉都好嫩,成隻雞味道好好,小小咸多多脆!好味!
我哋係咁意都叫咗個菜,蝦乾雲耳炒勝瓜,勝瓜炒得啱啱好唔會林啤啤,我自己就鍾意佢啲蝦乾,抄得夠香口,我啲朋友係咁食雲耳,佢地就留返晒啲蝦乾俾我食!
最後都叫咗個主食,瑤柱蛋白炒飯,炒飯夠乾身香口,佢哋真係好落足料,最正係落咗好多菜粒,不過真係好飽食唔落,只係食咗大半碗飯我就投降!
呢度真係好抵食,食完撘小巴返屋企又方便,同埋佢哋啲侍應好爽快,我哋決定下次再嚟呢度食龍蝦伊面!