2006-05-08 10 views
踩完車終點係大圍,搭了兩個馬鐵站落o黎食,可能大家都去了長洲搶包山關係,竟然冇乜人,換轉一般的星期六、日,都幾難虛。因為除了我之外,仲有兩位老友都鍾意食生炒骨,避免大家爭食,索性生炒肉、咕嚕肉各一碟,最後兩碟都沒有分別,因為每碟裡面有骨亦有肉,可能分開落單情況會好D。大排檔當然夠鑊氣,所以兩碟都做得算有水準,可惜食到最後時,有幾舊骨(肉)有少許油"益"味。煎蠔餅-這個比尚興好好多,起碼唔會濕、唔會腍,是脆脆的,唯一唔好就是蠔仔唔多。墨魚脆脆波-外層脆、中間爽口彈牙,而第三層有略溶的芝士,一啖咬下去感覺幾得意,芝士味幾濃,除了已過了墨魚味外,食了一整粒後都好溜。薑蔥魚云煲-雖然用薑蔥整法,決少了薑蔥的香味,但勝在熱辣辣。雞、羊串燒各半打-終於搵到間燒得好食的雞肉,雖然係急凍肉雞,最起碼唔會燒得乾"爭爭",好似食雞肉乾。羊肉串有羊羶味,不過咬落好腍,感覺怪怪得。蒜蓉炒莧菜-有一段酒樓炒菜的問題,就是多油。6個人加埋啤酒、汽水都係$310,真係抵。食飯時我老友見到有兩三隻「鼠輩」橫行,其實係大排檔食飯都預o左。
蒜蓉炒莧菜-有一段酒樓炒菜的問題,就是多油。
6個人加埋啤酒、汽水都係$310,真係抵。