2014-08-24
行開香港仔,冇乜心水食店,於是碌去一海之隔既鴨脷洲試紅茶館餐廳。紅茶館餐廳其實係紅茶館酒店既其中一部份,全港九都有分店,只不過我經開呢頭先試呢間。紅茶館酒店只係三星,所以都唔expect佢會有咩服務架啦,但佢竟然係令到我覺得失望(陣間講)十二點幾入到去一個人都冇,有啲擔心中伏,好彩後來都有啲人,可能呢間分店位置始終係隔涉,都係做番街坊生意。我叫左個全日任選三款tea set,可以揀湯、三文治同小食,$98(加一)。於是我揀左周打蜆湯、芝士火腿多士同egg benedict。waiter仲問我周打蜆湯加唔農夫包,我勁鐘食包所以加左,問題就黎啦!周打蜆湯+農夫包+類似墨西哥脆脆既物體。"墨西哥脆脆"味道唔錯的,湯份量少左啲但係好多蜆肉。正當我覺得唔夠喉,就上個egg benedict....我以為egg benedict得一隻蛋,點知有好多薯條同"墨西哥脆脆"…我開始驚,仲有個多士黎緊…個量多到一個都食唔哂,即刻覺得個waiter好冇良心,一個女仔叫咁多野食唔會溫馨提示下仲要叫人加野。不過egg benedict唔錯,我諗選材都好重要,佢揀既蛋黃好大隻,而且好黃,味濃,荷蘭醬我個人唔太鐘意
我叫左個全日任選三款tea set,可以揀湯、三文治同小食,$98(加一)。於是我揀左周打蜆湯、芝士火腿多士同egg benedict。waiter仲問我周打蜆湯加唔農夫包,我勁鐘食包所以加左,問題就黎啦! 周打蜆湯+農夫包+類似墨西哥脆脆既物體。"墨西哥脆脆"味道唔錯的,湯份量少左啲但係好多蜆肉。正當我覺得唔夠喉,就上個egg benedict.... 我以為egg benedict得一隻蛋,點知有好多薯條同"墨西哥脆脆"…我開始驚,仲有個多士黎緊…個量多到一個都食唔哂,即刻覺得個 waiter好冇良心,一個女仔叫咁多野食唔會溫馨提示下仲要叫人加野。
不過egg benedict唔錯,我諗選材都好重要,佢揀既蛋黃好大隻,而且好黃,味濃,荷蘭醬我個人唔太鐘意佢個味,所以試過一次就好了。 多士既芝士太咸,而且當下已經食得太飽,又浪費食物,下世應該冇得做人…
其實呢個份量夠兩個人share食,味道都中規中舉,不過service真係有待改善。