2015-07-24 1402 views
終於感受到身處鴨脷洲工作都可以好享受, 一早約定同事今天出糧日子到市政食餐海鮮lunch慶祝一番. 在這區工作了3年都是第一次來, 為了隆重其事攪得好好睇睇, 我和幾位攪手於上星期先來個實地考察, 市政排檔幾檔中揀了"耀記", 皆因當天一早滿座, 看見枱枱無論OL, 工人, 一家大細都食海鮮, 出菜快又熱辣辣, 廚房效率及質素應該都非常高, 能擁有咁多FANS相信口啤不俗.   再來到街市視察海鮮檔, 檔口雖不多, 但比起其他區的街市很整潔及冷氣充足, 鎖定目標一於正日就來幫襯.   Yeah!! 終於到了今天這大日子, 我們幾位先行步隊大約11:15am便衝到街市買料, 不知是否太早呢, 原來上次target了其中兩檔都無開, 不過幸好我們都在其他檔口執到寶   一輪狂風掃落葉努力講價後, 共買了10樣海鮮, 包括花蟹5隻, 鮑魚11隻, 聖子1扎, 花螺1斤, 筒蠔2筒, 花甲2斤, 沙巴1條, 白飯魚仔2份, 中蝦十幾隻, 黑魚仔1斤, 都係1千蚊咋, mission A completed!!  快快於11:45am上到排檔, 交帶海鮮煮法給檔口後便耐心等食啦.  今天可能是下
  一輪狂風掃落葉努力講價後, 共買了10樣海鮮, 包括花蟹5隻, 鮑魚11隻, 聖子1扎, 花螺1斤, 筒蠔2筒, 花甲2斤, 沙巴1條, 白飯魚仔2份, 中蝦十幾隻, 黑魚仔1斤, 都係1千蚊咋, mission A completed!!  快快於11:45am上到排檔, 交帶海鮮煮法給檔口後便耐心等食啦.  今天可能是下雨天, 中午12點都只得2, 3枱客, 太好呢, 那廚師可以更有效率更專心地幫我哋煮啦.
  其他同事大約12點到逹, 即刻安排上菜, 效率真是快到你唔信, 快得來又熱辣辣, 相信是海鮮夠新鮮, 所以每一味都好好味, 個個食到都嘩哈哈..........
白灼花螺
白灼花螺 ~ 其實食物夠新鮮, 原味是最能食到那鮮甜味, 這個白灼花螺個個讚, 每隻size都好平均, 肉粒又大, 我最欣賞那碟海鮮醬, 因為是加了麻油, 加多了味道的層次.
豉椒炒聖子
豉椒炒聖子 ~ 有鑊氣, 肉有手指咁長, 沒有沙, 豉椒香氣十足, 獻汁質地剛好, 如紅辣加多點會更惹味.
薑蔥炒蟹
薑蔥炒蟹 ~ 估唔到蟹蓋都蟹身都有不少膏, 同樣獻汁質地剛好, 沒有沾粉爆炒, 原汁原味, 蟹殼處理不錯, 不會扑到太碎而導致有碎殼.
薑蔥灼墨魚仔
薑蔥灼墨魚仔(伴辣椒豉油) ~ 同樣因為新鮮, 好像出海釣墨魚後, 船家即煮的那種墨魚鮮味, 喜愛用上大量大葱及芽菜, 新鮮大葱帶點微辛, 可代替辣椒豉油.
白飯魚煎蛋
白飯魚煎蛋 ~ 出奇地不是一大塊蛋餅, 好有心思的一小塊, 可能這些白飯魚太細條, 所以較難食得出是白飯魚. 但蛋餅煎得頗香及薄身, 內裡還加有蔥花.
果皮蒸鮑魚仔
果皮蒸鮑魚仔 ~ 果皮味不重, 反而這味評價較低, 稍微有點overcook
油鹽水浸花甲粉絲底
油鹽水浸花甲粉絲底 ~ 2斤原來份量超多, 油鹽水調味剛好適中, 尤其浸在底的粉絲吸盡湯汁, 好入味, 要讚的是食到底都沒有沙
清蒸沙巴
清蒸沙巴 ~ 魚質滑流, 沒有overcook, 甜豉油不太重師傅味, 鋪面的蔥絲很新鮮爽脆
美極煎中蝦
美極煎中蝦 ~ 極高讚賞, 每人都讚, 美極味比豉油皇更鮮味, 不會過咸, 而伴炒的洋蔥很甜很可口.
薑蔥筒蠔
薑蔥筒蠔 ~ 又是高度人人讚, 蠔有沾粉爆油但又不會過厚粉, 雖然有汁屈一屈, 但仍食到脆身, 如能用煲仔上更惹味
肉絲炒麵
肉絲炒麵 ~ 見鄰枱點叫, 我們一於跟, 比上次來食的豉油皇炒麵更好, 麵又幼身又炸得脆卜卜, 脆得來不會硬, 不過肉絲味道稍淡.

Other Info. : 很抵食, 十碟海鮮加工, 汽水, 炒麵加埋都只是6百蚊有找, 加埋料費1千元, 10人share, 每人$160, 不用出糧都可隨時來啦
2015-07-24
$160 (Lunch)
白灼花螺
豉椒炒聖子