如意位於銅鑼灣霎東街,喺The Sharp 18樓,環境都幾舒服,適合同朋友一齊聚餐,當日有兩位師傅serve 8個人。今次我食咗三百幾蚊嘅午市omakase set,價錢真係非常合理。首先,套餐裡有九件壽司,無論係海膽、拖羅、牡丹蝦、黑鯥魚定係帶子,雖然冇什麼特別驚喜嘅味道,但每件都好鮮甜。尤其係牡丹蝦,配埋櫻花蝦乾,增加咗層次感,賣相亦都好精緻。而吞拿魚蓉手卷用上脆脆的鱈魚乾、白芝麻同蔥花粒,食落去更加香口。針魚雖然魚味偏淡,但新鮮程度完全唔使擔心。再講講炙燒黑鯥魚,魚油比例算高,香氣撲鼻,魚油味都相當出色。甜品係紅豆mochi總括來講,如意無論係環境、價錢或者食物質素,都值得試下,特別係呢個價位,實在幾抵食!如果你喺銅鑼灣,記得搵時間去試下,唔好錯過!

尤其係牡丹蝦,配埋櫻花蝦乾,增加咗層次感,賣相亦都好精緻。

針魚雖然魚味偏淡,但新鮮程度完全唔使擔心。

甜品係紅豆mochi