2020-10-09
自己好鍾意食喇沙或者肉骨茶呢類東南亞嘢食,今日見疫情緩和就試咗黃大仙中心呢間亞金南洋茶室。今次就食咗一個二人套餐,有喇沙、雞翼、豬扒、生菜同埋兩杯嘢飲,性價比超高。喇沙材料極度豐富!有成隻龍蝦仔,仲有大量魚片頭、豆卜、魷魚圈等配菜,兩人share一碗都一定飽!喇沙湯底味道香濃之餘,麵、米粉同各款材料都非常入味,龍蝦仔又啖啖肉,俾足誠意香茅雞翼併豬扒(好邪惡)非常香口,保持到肉汁之餘又唔會太油膩,選料亦肥瘦適中。補一補底都叫咗杯檸檬薏米水同桔仔水,中和下煎炸野個餐包生菜真係加哂分,因為出街食飯冇菜好唔健康,叫碟菜又好似唔抵。生菜有豉油調味,食落亦唔會太油~雖然飽飽地,但係忍唔住叫左個甜品。第一次食由涼粉撈豆腐花嘅黑白配,食落清清地甜甜地,想加甜時又可以撈多啲紅豆一齊食,感覺幾新鮮。
喇沙
香茅雞翼拼豬扒
補一補底都叫咗杯檸檬薏米水同桔仔水,中和下煎炸野
檸檬薏米水
桔仔水