2018-09-20
呢日約佐朋友去食飯,其中一個朋友想食日本菜,我又唔想連續幾日食生冷野,最佳解決辦法就係去居酒屋,一次過滿足兩個願望!一燒窰喺通菜街,如果唔係朋友介紹真係未必識黎!明太子玉子燒($45)玉子燒顏色較淺,但蛋味十足,層層玉子好有層次,加上明太子醬,增添咸香。四式燒蠔($65)如果鍾意食蠔就唔好錯過啦,有齊4款,包括:黑松露、蒜蓉、芝士以及餐廳秘製醬汁。我試佐黑松露燒蠔,蠔身肥美飽滿,黑松露落得非常慷慨,香氣撲鼻!松露薯條($36)平時岀街我好少點薯條,但呢晚放工大家都好想食d邪惡野減下壓,好彩有試到咋!醬汁好有誠意,mayo sauce本身已經有松露,上面仲放多佐一堆松露,食嘅時候再蘸多少少,真係超香松露味!加上薯條炸得香脆,完全食唔停口。牛六笠($40)究竟牛六笠係牛嘅其中一個部位,定係取諧音「牛肉粒」呢?牛六笠以粒狀去燒,咬落略有韌度,嚼嘅時候反而嚼岀肉味,不過調味就略嫌偏鹹,如果調整一下會比較好。鰻魚飯定食($108)超級抵食!原條鰻魚舖喺飯團上,霸氣十足。其實呢個價錢包前菜同麵䜴湯已經冇挑剔嘅地方,鰻魚大條又厚身,加上甜甜嘅燒汁,必點!呢度食物質素高,價錢平,CP值好高!!
一燒窰喺通菜街,如果唔係朋友介紹真係未必識黎!
明太子玉子燒($45)
四式燒蠔($65)
松露薯條($36)
牛六笠($40)
鰻魚飯定食($108)
呢度食物質素高,價錢平,CP值好高!!