2021-10-25
📍「春禧堂台灣料理餐廳」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌👦🏻碌IG碌到呢間新開既台式餐廳,見佢價錢都唔貴,所以決定做小先鋒試試佢!😎一去到門口,Staff好熱情咁招待我地,first impression 非常好😍👍🏻👍🏻👍🏻餐廳環境幾舒服,座位唔會太逼,而且播住台灣歌,份外親切🥰🥰🥰餐廳係掃QR code 落單同埋單,非常方便😇🍴春禧牛肉鍋(配紅燒牛肉湯)💰HK$108✨推薦指數:5/10個火鍋一黎到要等佢滾先開蓋😛首先試左佢個湯,都幾香牛肉味,清清地唔錯,但重口味既人士可能會覺得佢太淡🙈)火鍋配料有牛肉、牛筋、牛丸、杏鮑菇、金針菇、娃娃菜同蘿蔔,都幾多款,岩哂我呢啲中意食唔同野既人🤩牛肉都幾爽口,牛筋軟滑腍身,牛丸就比較乾,唔夠汁,其他配料就無咩特別😛如果想食清少少,呢個都係唔錯既選擇😉🍴鹽酥雞扒滷肉飯定食💰HK$59✨推薦指數:3/10份量都幾大份,可惜味道比較一般🥲鹽酥雞扒比較少肉,炸粉同皮比較多,睇落似鹽酥雞粒+雞皮🙈滷肉份量都算多,可惜味道有少少似燶燶地既味(唔知係佢本身既配方係咁定真係燶咗🙈)定食配料有青瓜、醋拌木耳同芽菜,味道一般,所以我地覺得可以唔洗試呢個😛🍴古早
今次食食食之旅黎到尖沙咀😌
🍴春禧牛肉鍋(配紅燒牛肉湯)
💰HK$108
✨推薦指數:5/10
如果想食清少少,呢個都係唔錯既選擇😉
🍴鹽酥雞扒滷肉飯定食
💰HK$59
✨推薦指數:3/10
🍴古早味滷水拼盤(滷蛋、滷腱心牛肉、滷牛肚、滷雞翼配芽菜)
💰HK$68
✨推薦指數:6/10
估唔到最有驚喜係佢既滷水拼盤🤩最好食係佢既厚切滷腱心牛肉,筋肉比例岩岩好,而且滷水汁好入味,肉質軟腍,好好食👍🏻
滷牛肚比起滷腱心牛肉更加入味,所以覺得咸左少少🤏🏻
滷蛋比較硬身,係令人懷念既台灣風味🤩
滷雞翼都好入味,可惜過於腍身🙈
拼盤仲配有芽菜,岩哂食完肉又想食下菜既健康人士🤣
總括而言,呢間餐廳牛菜式既質素比較好,係尖沙咀黎講價錢都比較便宜👍🏻
📷餐廳環境係Tiffany blue既顏色,適合打卡,座位都好闊落,坐得幾舒服😗
最值得讚揚既係店員既服務態度好親切友善,呢方面加左好多分🤣