2018-12-30 744 views
是日又冇帶飯,同兩個同事出去食Lunch,行咗去渡船街個邊食,見到呢間韓國嘢都有同事食過話ok,又咁啱開咗門冇乜人,就入咗去坐低。呢間餐廳嘅setting都幾似喺韓國嘅餐廳,行平民路線,牆上好多明星廣告poster, 亦有疑似係working holiday嘅韓妹做侍應,但廚房裡面就有疑似越南/南亞裔人同操大陸口音嘅內地人,非常國際化。餐牌選擇好多,更加有醬油蟹食,花多眼亂。不過我哋lunch hour時間有限,都只求一個字,快靚正。我就揀咗牛肉餐盤,即係一個牛肉飯再加配菜,湯,喺一個不銹鋼餐盤上面一齊上,同事鍾意食辣就揀咗烤辣醬五花肉餐盤,另一個同事就嗌咗石頭鍋飯。點知我哋應該係因為佢11點啱啱開舖就去食,佢爐都未起,等咗好耐都未有得食,又見佢整俾外賣order, 我哋就話趕時間問韓妹幾時有,佢幫我哋問完隔多陣就上咗兩個餐盤,但石頭鍋飯都仲係未有。呢個時候廚房入面有個操大陸口音嘅呀叔行出嚟態度麻麻地咁話,靚女唔好催喎,石頭窩飯係要咁耐㗎啦。咁我哋就問可唔可以轉,佢就話而家都整緊啦唔轉得喇,然後就走咗去。後尾都真係超過半個鐘先有。但我哋發覺遲過我哋好多坐低嘅客,個餐盤都同我哋差唔多時間

點知我哋應該係因為佢11點啱啱開舖就去食,佢爐都未起,等咗好耐都未有得食,又見佢整俾外賣order, 我哋就話趕時間問韓妹幾時有,佢幫我哋問完隔多陣就上咗兩個餐盤,但石頭鍋飯都仲係未有。呢個時候廚房入面有個操大陸口音嘅呀叔行出嚟態度麻麻地咁話,靚女唔好催喎,石頭窩飯係要咁耐㗎啦。咁我哋就問可唔可以轉,佢就話而家都整緊啦唔轉得喇,然後就走咗去。後尾都真係超過半個鐘先有。但我哋發覺遲過我哋好多坐低嘅客,個餐盤都同我哋差唔多時間上,所以個教訓就係,唔可以11點一開鋪就去,同埋趕時間嘅話都唔可以去食。

但個餐盤其實好大好飽,碗湯入面仲有牛肉,配菜有4款,除咗泡菜我唔食之外,另外三款都好有誠意好好食,有海帶,蘿蔔,魚乾加豆,菠菜芽菜,全部調味都好好。咁大碟都只係$58,非常抵食。
牛肉餐盤
牛肉餐盤