2023-10-25 205 views
秋風起成日都見到身邊朋友食緊大閘蟹,今次我又心思思搵咗間可以食大閘蟹嘅地方 。莆田主打福建菜,呢度更會因應唔同嘅季節會換上當地時令嘅菜式,大閘蟹嘅季節又到喇,當然嚟食大閘蟹啦。2人大閘蟹套餐 $598(配母蟹) 2人大閘蟹套餐 $698(配公蟹)。✨蝦苗拌頭水紫菜選用中國海域嘅特等蝦苗,每粒蝦苗都有香滑爽口嘅味道,頭水紫菜營養價值比較高,口感鮮嫩爽口,加咗啲醋去除了腥味,作為頭盤酸酸地特別開胃醒神。✨莆田荔枝肉有啲似咕嚕肉嘅做法,這個使用荔枝醬汁,食起來會先酸後甜,荔枝肉食落肥瘦適中,有肉汁,酸酸甜甜好開胃。✨莆田扁肉湯扁肉湯係一道有數百年歷史嘅福建手工菜,用一層薄薄又通透嘅燕皮包住新鮮手打嘅豬腿肉餡,口感鮮味彈牙,再放上湯加少少蔥花就食得。✨大閘蟹每位一隻,我地選擇食母蟹,每隻都爆晒蟹膏,蟹膏味道鮮甜又甘香,實在太邪惡了,食落絕對充滿幸福感😋😋✨興化炒米炒當地特色小吃之一,配料非常豐富,有蝦肉、香菇、紫菜、豆卜、蜆肉、瑤柱、蝦米、菜等,用上全手工製嘅幼身米粉,食落口感較乾身彈性,用咗上等嘅濃湯燜炒,食起來更惹味。✨薄荷枇杷凍枇杷係莆田當地嘅名產,鮮嫩又多汁,將其製成果凍,味道酸酸甜甜
秋風起成日都見到身邊朋友食緊大閘蟹,
今次我又心思思搵咗間可以食大閘蟹嘅地方 。
2人大閘蟹套餐 $598(配母蟹)
2人大閘蟹套餐 $698(配公蟹)。

✨蝦苗拌頭水紫菜

✨大閘蟹

✨興化炒米炒
興化炒米炒

✨薄荷枇杷凍
枇杷係莆田當地嘅名產,鮮嫩又多汁,將其製成果凍,味道酸酸甜甜好特別。

✨建蓮雪耳湯
雪耳湯味道清甜又滋潤,食完好滿足。

✨薑茶
最尾當然要飲返杯薑茶啦。
薄荷枇杷凍  +  建蓮雪耳湯
薑茶