我已經幫襯左萬華好多年了。當初係一位朋友仔介紹我黎食嘅,但由於萬華離我屋企有點距離。因此,有一段時間都冇黎食過。 有一似機緣巧合,屋企附近開左間鮮芋仙,都食過幾次,但唔知點解每次食完都會想起萬華,於是就番左黎啦。 萬華糖水店係無座位的,因此大家可以買完到附近的公園仔食。大部分街坊都係拎走番屋企嘅嘅。萬華的外觀衰啲講有啲差,但同時間會令人聯想起台南鄉下的小店,風味都幾似。 而萬華的糖水,都係抵食夾大件,$30幾蚊就有大大碗的糖水。今次叫左芋頭綜合凍,入面有芋頭,珍珠,紅豆綠豆,地瓜丸,芋圓,燒仙草。而數到我最鐘意嘅,應該係綠茶凍,雖然綠茶凍的顏色有啲化學🤣 但清清淡淡的茶香味勁正,第二度幾乎搵唔到。 而佢地的地瓜丸同芋圓都係有味道的,可以食得出佢地的質感同香味,而且勁大粒,個人亦覺得煙韌。坊間好多鋪頭都只係追求點芋圓要有幾Q, 有幾彈。但好多時我地都未必知道我地放左啲咩入口。所以呢種反璞歸真的芋圓,就好合我胃口啦。 小店值得大家支持,不妨黎試下!

小店值得大家支持,不妨黎試下!
芋頭綜合凍
芋頭綜合凍