就黎出走半個月🧳梗係要捉緊時間⏰揾多啲好地方同屋企人一齊食好西啦😂左揾右揾👣終於比我搵到間位於灣仔嘅老字號酒家😎上到去就覺得好有以前傳統酒家既熱鬧氣氛😁枱與枱之間雖然唔係隔得好開,但係唔會覺得逼夾👍🏻伙記服務態度又好💯睇吓餐牌,仲有好多傳統菜式添😍我地食左:👉🏻✨蝦醬香蝦腩肉✨ $148-上枱就聞到好香既蝦醬味🦐,聞到都流口水,腩肉半肥瘦,吸收晒蝦醬既咸鮮味,夠哂咸香,咬落去外脆內軟好juicy👍🏻👍🏻風味十足👍🏻惹味非常,絕對系白飯殺手😆✨豉油皇鵝腸✨ $138鵝腸本身爽口帶肥但無味,搭上豉油皇真係天作之合😆呢度d鵝腸炒到啱啱好絕對冇過火,油油亮亮,口感爽脆唔會韌之餘仲夠哂入味👍🏻✨金牌燒鵝皇(半隻)✨ $298好耐冇食過咁出色既燒鵝🦢,燒鵝肥瘦均勻,皮脆、肉嫩、骨香、肥而不膩👍🏻鵝皮油亮挺身,色澤光鮮,油香十足,夠哂厚實脆皮👍🏻鵝肉嫩滑、肉味濃厚,肉汁好多而不帶腥味,實屬上品👍🏻✨粟米魚肚羮✨ $148湯羹入面有好多粟米粒同魚肚,用料一啲都唔慳😍膠質滿滿、口感豐富,滑爽稠黏,小妹最愛💓✨生炒臘味糯米飯✨ $188一上枱,我哋全家都忍唔住嘩咗一聲,好大碟丫😆糯米飯係採用傳統正宗生炒嘅

我地食左:👉🏻

✨蝦醬香蝦腩肉✨ $148

✨豉油皇鵝腸✨ $138

✨金牌燒鵝皇(半隻)✨ $298

✨粟米魚肚羮✨ $148

✨生炒臘味糯米飯✨ $188

一上枱,我哋全家都忍唔住嘩咗一聲,好大碟丫😆糯米飯係採用傳統正宗生炒嘅做法,炒到粒粒分明,光澤油亮,口感黏糯又夠哂乾身,雖然臘味好多,但係食落都唔會好油膩,絕👍🏻

🌟另收茶錢🍵同加-

呢間洒家d菜式全部扺食夾大件,仲要免開瓶費,可以自帶酒水,夠哂人情味,唔怪之得咁多人幫襯喇!如果你地都想試吓,預早book位會比較穩陣,咁就唔使怕冇哂位😙

🌅盛記酒家

📍香港灣仔杜老誌道6號群策大厦3樓