2012-03-16 17 views
晏晝去完黃大仙廟拜神, 之後便行去附近既黃大仙中心搵嘢食外國返嚟啲老友話想食海南雞飯, 看見附近有間裝修幾sharp既餐廳叫叻沙味道, 門口亦貼有傳媒報導既介紹, 佢哋個總廚以前仲做過五星級酒店, 一向鍾意周圍食好嘢既我, 於是便同幾個老友決定入去試吓, 由於過左2點, 所以唔使等好耐就有位了由於我好喜歡食叻沙, 於是點咗個招牌海鮮叻沙 呢到嘅叻沙最特別喺可以選擇粉底, 有米粉、河粉、米線、油麵及雙拼, 湯底亦可選叻沙或走椰奶。我柯打咗米線同叻沙湯底, 招牌海鮮叻沙不久即刻送上, 放在檯上已香味四溢, 呢個叻沙都算大碗, 材料都幾豐富同新鮮,有蝦、青口、墨魚丸、炸魚柳、魚片、豆泡等, 特別係墨魚丸真係好有墨魚味及彈牙, 炸魚柳亦喺即炸, 好香口, 湯底都算濃郁, 幾香, 食落就知有好多香料, 有少許辣, 真的唔錯, 不過可惜無咗新加坡叻沙專有嘅螄蚶, 另外如果可以再重啲椰奶味就仲正 其他老友叫左海南雞飯套餐, 肉骨茶飯餐同一條燒魚先試油飯, 好香, 不膩口, 我們還特意再order兩碗油飯, 因太好味了 套餐內有三種醬油, 黑醬油, 辣椒醬及薑蓉, 我們參考店員建議, 將醬油混合來蘸
晏晝去完黃大仙廟拜神, 之後便行去附近既黃大仙中心搵嘢食

由於我好喜歡食叻沙, 於是點咗個招牌海鮮叻沙
招牌海鮮叻沙

其他老友叫左海南雞飯套餐
, 肉骨茶飯餐
同一條燒魚
無骨海南雞飯
套餐內有三種醬油, 黑醬油, 辣椒醬及薑蓉, 我們參考店員建議, 將醬油混合來蘸點雞件, 海南雞肉質嫩滑, 雖不是新鮮雞, 但質素不俗 , 配合的例湯出奇地好, 內有白菜, 甚有住家湯感覺

肉骨茶飯餐
肉骨茶當歸味濃, 而且重胡椒味, 湯底似加入了雞湯熬煮, 十分鮮濃甘口
, 配有白飯
及油炸鬼, 另有參巴醬炒時蔬, 參巴醬有點辣,不過食落都幾特別, 幾好味

原條香葉燒魚
以香菜包住用參巴醬醃過的秋刀魚來燒, 真的十分惹味, 我們好快已消化它了

大致上食物質素不俗, 價錢亦合理, 下次有機會等我再試下其他嘢食先
2012-03-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
招牌海鮮叻沙
無骨海南雞飯