2018-03-12 2409 views
自從友人同我去過荃灣食嘢後, 我才發現荃灣的食店越開越多, 所以間中也會去覓食, 今次去了位於百悅坊新開的大丼屋食飯. 近期真係多了唔少食丼飯的食店. 雖然多數以刺身飯為主, 但唔食生嘢的我也有一些熟食丼飯選擇, 最後我選了巨蝦天婦羅丼. 小食點了芝士蟹籽厚燒玉子和芝士年糕。 芝士蟹籽厚燒玉子. 玉子尚算滑身, 加上帶點卜卜脆的蟹籽, 無咁單調, 豐富口感. 芝士年糕. 外皮唔會太硬身, 一切開, 見到半溶芝士, 這樣剛剛好, 啱晒我的口味. 巨蝦天婦羅丼上枱. 仲配有沙律和湯. 估不到天婦羅丼份量甘大,一共有5隻蝦. 炸粉幾薄身,蝦夠新鮮彈牙,夠乾身,不會油笠笠,最重要放耐左,天婦羅仍然保持脆身,只係$88。 食這個丼飯要加入佢俾的醬汁, 這樣特別好味. 我鍾意飯面放了天婦羅炸粉碎, 這樣多了一份口感. 這個丼飯真係好大碗, 又抵食. 最後飲番一支波子汽水, 感覺好爽.

小食點了芝士蟹籽厚燒玉子和芝士年糕。

芝士蟹籽厚燒玉子.

芝士蟹籽厚燒玉子

芝士年糕.

巨蝦天婦羅丼上枱.

巨蝦天婦羅丼

仲配有沙律和湯.

估不到天婦羅丼份量甘大,一共有5隻蝦.

巨蝦天婦羅丼

食這個丼飯要加入佢俾的醬汁, 這樣特別好味.

我鍾意飯面放了天婦羅炸粉碎, 這樣多了一份口感.

這個丼飯真係好大碗, 又抵食.

最後飲番一支波子汽水, 感覺好爽.

Type of Meal
Dinner