2019-08-24
今晚屋企冇煮飯,放工唯有買外賣同屋企人食啦。經過呢間見佢做緊特價,兩個小籠包$10咋,之前聽人講都好食既,所以就㨂佢啦。一入到去,有個女侍應行出嚟招呼我地,喺落order 期間,d語氣都幾冇禮貌,例如落order時我話要2件小龍包,佢答「冇喎」「唔知喎」「我唔識喎」(當然到最後係佢睇錯啦)等等....不過我相信咁啱收銀嗰位行開咗,可能佢唔熟手先會咁,但係語氣方面真係要留意一下。後來有位比較資深嘅同事出嚟幫我收錢(皆因呢位女同事唔識得用支付寶收錢,所以叫咗另一位同事出嚟幫忙)。過程大約等左10分鐘啦,包齊外賣就拎返屋企食。外賣我覺得其中一樣好緊要嘅係——有冇執錯野!呢方面佢就做得幾好。一打開晒啲食物,第一樣野當然食小籠包先,趁佢仲熱😋 好意外,一咬,一大啖湯湧出來,而且仲熱嘅,肉質係新鮮嘅,皮薄,$10來講絕對係超值。叫咗兩個生煎包黎試吓,雖然外賣拎到返屋企冇即場食咁熱辣辣,但個皮仲脆喎,味道尚算唔錯,呢個都抵食。糖醋排骨菜飯:味道唔錯,肉質炆到好林,d汁好啱送飯,d飯口感偏軟,啱晒我🤣京汁茄子飯:好似食太多肉,所以叫一個齋黎平衡下,但都有少少失望,茄子我比較鍾意軟身d,我同埋感覺上啲汁
京汁茄子飯:好似食太多肉,所以叫一個齋黎平衡下,但都有少少失望,茄子我比較鍾意軟身d,我同埋感覺上啲汁同茄子嘅配合唔係咁啱我口味。
麻辣土豆絲:我個人好鍾意食土豆絲,但係偏偏又唔多餐廳有,見到佢有即刻叫啦。但係都係失望嘅,土豆絲砌得好吾平均,一d好粗,一d又好幼。相信佢係用水灼熟d土豆絲先,再淋麻辣汁上去。d汁有d炸菜,辣椒仔,辣椒油,花椒粒等等。其實d汁唔係差嘅,但配土豆絲我覺得有啲唔夾,我嘗試夾一啲未淋有汁嘅土豆絲試吓,土豆絲本身都有一種怪怪地嘅味,但又唔係臭🤷🏻♀️