2019-03-07
朋友特別偏愛慢煮既食物,話慢煮最能保持肉質嫩滑。最近知道上環有一間新開既餐廳 <我愛慢煮>,所以約佢黎試下。餐廳唔算大,裝修簡約。員工唔多,所以落單要自己出去收銀處,而餐具同調味料都係自己出去拎。墨西哥辣栗米薄餅 $38 - 一份可分到3小件,味道一流。食落味蕾會感受到有輕微麻辣既感覺,再加上栗米既香甜及遇熱溶晒既芝士,非常惹味。慢煮36小時紐西蘭牛面肉 $148 - 第一次食厚身既牛面肉,肉味夠但根部位置比較多,肉質有韌度,鍾意有咬口既朋友可以一試。咸蛋黃醬炸雞鎚 $48 - 推介之一,咸蛋黃醬味道適中,不太咸但仍然會食到咸蛋黃醬既香味。 雞鎚肉質鮮嫩,咬落去好多肉汁,眼見每一枱客人都有order,就知好野啦。法式油封鴨腿 $98 - 一份有兩隻大小一樣既鴨腿,表面睇落油份唔多,但原來驚喜喺裡面。法式油封煮法非常適合,用叉輕輕一拉鴨肉已經離骨,非常鮮嫩既肉質,味道帶咸味,不用加醬汁就已經令我讚不絕口。(本來想試法式豬鞍架,但已無晒。搶手推介,而鴨腿當晚我order時已經係最後一份,非常珍貴。)肉桂紅酒慢煮梨配意大利雪糕 $48 - 一上枱就聽到周邊好多食客問咩黎架,因
肉桂紅酒慢煮梨配意大利雪糕 $48 - 一上枱就聽到周邊好多食客問咩黎架,因為賣相一流。 紅色既肉桂紅酒汁淋喺雪梨上,加上出晒煙既慢煮雪梨,個畫面已經贏晒。食落清甜梨香同肉桂紅酒汁超夾,非常滋潤既感覺,再加上冰凍既意大利雲尼拿雪糕,雪糕甜味又唔會搶到雪梨香,睇得出係經過廚師悉心安排,超讚。