2017-12-11 40 views
朋友公司曾經食過呢間餐廳嘅生蠔到會,佢哋超級推薦,話啲生蠔新鮮抵食,所以我哋今日到來時試吓。鋪頭位置雖然唔算方便,但係都好易搵,入面大概坐到五六枱,算係小店。黎到主要目的都係想食生蠔,但係我哋對生蠔冇乜認識,所以都係交俾店員揀。佢幫我地揀左四款生蠔同埋一啲刺身,果盤海鮮上枱嘅時候視覺效果非常震撼。個盤分為兩集,下層就擺四款生蠔加蜆同海膽,而上層就擺海蝦同埋一隻新鮮海膽。佢呢度服務非常好,店員幫我地揀咗一款美國生蠔同埋三款法國生蠔,亦都係由佢嘅味濃度到去排列,由最淡嘅開始食起。最淡味嘅係美國既Honey Point,佢冇乜海水味,但係就非常鮮甜同清淡。之後就係法國嘅Lambert,比起Honey Point,佢多左少少海水味,但係本身蠔既味道都係偏淡既。第三款係Majestic,蠔本身味濃,海水味亦都重,有少少複雜既味道。最後一款就係超巨大嘅La Perle Noire,佢比其他三款差唔多大三份一,肉鮮甜得來海水味亦都重。店員仲教我地用叉刮埋果粒生蠔入面嘅"帶子"嚟食,可以增加生蠔嘅口感。之後就係馬糞海膽刺身同埋新鮮海膽刺身,新鮮海膽刺身比起一版版嘅刺身的確係更加新鮮,不過兩款都超級甜,
佢呢度服務非常好,店員幫我地揀咗一款美國生蠔同埋三款法國生蠔,亦都係由佢嘅味濃度到去排列,由最淡嘅開始食起。最淡味嘅係美國既Honey Point,佢冇乜海水味,但係就非常鮮甜同清淡。之後就係法國嘅Lambert,比起Honey Point,佢多左少少海水味,但係本身蠔既味道都係偏淡既。第三款係Majestic,蠔本身味濃,海水味亦都重,有少少複雜既味道。最後一款就係超巨大嘅La Perle Noire,佢比其他三款差唔多大三份一,肉鮮甜得來海水味亦都重。店員仲教我地用叉刮埋果粒生蠔入面嘅"帶子"嚟食,可以增加生蠔嘅口感。之後就係馬糞海膽刺身同埋新鮮海膽刺身,新鮮海膽刺身比起一版版嘅刺身的確係更加新鮮,不過兩款都超級甜,餐廳仲有俾啲紫菜我哋夾埋一齊食,我都係第一次咁食,紫菜同海膽非常夾。個盤入面仲有象拔蚌切條,平時象拔蚌切到一片片咁,但係佢呢度就切到一條條,口感爽口啲。蝦方面有三種蝦,地中海紅蝦,紐西蘭深海龍蝦仔Scampi,法國藍蝦。聽講香港唔係好多地方有得食呢種Scampi,個樣睇落有少少似賴尿蝦,佢三種蝦都非常鮮甜,蝦頭入面d蝦膏好似大閘蟹啲膏咁濃郁,唔會好似平時啲蝦頭咁有讚苦味。仲有北海道帶子同埋車厘蜆,車厘蜆有啲似生蠔,但係口感複雜啲,海水味亦都幾濃。淨係食海鮮唔夠飽,所以我哋都叫咗啲湯同熟食。
分別叫咗清酒煮bb青口同埋紐西蘭刀背蜆湯,兩款湯都係用清酒同白酒煮嘅,有海鮮嘅甜味,清酒嘅味道都飲得出,蜆同青口都好甜。
熟食方面有個黑松露醬黑毛豬,豬肉非常結實彈牙,但係一啲都唔鞋,豬肉中間仲有少少粉紅色,增加啲嫩滑嘅口感。
之後係鵝肝意粉,兩大舊鵝肝擺喺意粉上面,鵝肝入口即溶,再加埋啲雜菇係意粉入面,一啖鵝肝一啖意粉,非常惹味。
最後就係一個黑松露蟹肉意大利飯,店員話啲米係由意大利運來,比較硬,不過配合香港人口味,煮得比較軟,飯入面有啲蟹肉同蟹膏,即使黑松露味道濃郁,仍然唔會蓋過蟹嘅味道。
非常滿意嘅一餐飯,如果之後有機會都會想試吓佢啲生蠔到會,價錢睇落都非常抵。