2023-04-18 351 views
之前無意中食過一次,覺得抵食又高質👍今次忽然諗起佢,發現好耐都冇幫襯過了~所以就去啦😏來到餐廳係六點半,餐廳比較靜,只有一枱客😔餐廳唔大裝修好簡單,一目了然,只有枱凳,同一兩張介紹食物嘅餐牌😂坐低睇一睇個餐牌,發現比上次多左好多野😳今次叫左🐟西京燒銀鱈魚、🥔薯仔沙律、🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔套餐、🐷慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮,同兩款小食~🐷慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮、蔥山飯 ($58 + 10)一上枱已經覺得豬軟骨比想像中多😂佃煮芝麻昆布切得好幼,幾好食~日式南瓜煮都好淋,不過一小粒略嫌少左DD😓🐷豬軟骨好入味,仲有一兩件白蘿蔔~汁都好多,但都好多油,如果可以隔咁D油先上枱會好好多🤦‍♀️本身可以跟飯素白飯,但因為未試過蔥山,所以就加 $10試下了😂蔥山好多,幾新鮮,佢跟木魚精上嘅,但木魚精味道較淡,撈飯麻麻🤷‍♀️每個套餐會跟味噌湯,但感覺一般😂🐟西京燒銀鱈魚、🥔薯仔沙律、🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔套餐 ($88 + 18)🐟西京燒銀鱈魚同樣好大份,好夠味,唔洗點五味粉蛋黃醬~但佢係暖嘅,同我地預期中熱辣辣,外皮香脆有D唔同😂但因為係暖嘅,食得出有少少腥味🤦‍♀️🥔薯仔沙律就正正常常
之前無意中食過一次,覺得抵食又高質👍
今次忽然諗起佢,發現好耐都冇幫襯過了~
所以就去啦😏

來到餐廳係六點半,餐廳比較靜,只有一枱客😔
坐低睇一睇個餐牌,發現比上次多左好多野😳
一上枱已經覺得豬軟骨比想像中多😂
佃煮芝麻昆布切得好幼,幾好食~
日式南瓜煮都好淋,不過一小粒略嫌少左DD😓

🐷豬軟骨好入味,仲有一兩件白蘿蔔~
蔥山好多,幾新鮮,佢跟木魚精上嘅,
但木魚精味道較淡,撈飯麻麻🤷‍♀️

每個套餐會跟味噌湯,但感覺一般😂
慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮、蔥山飯
🐟西京燒銀鱈魚同樣好大份,好夠味,唔洗點五味粉蛋黃醬~
但佢係暖嘅,同我地預期中熱辣辣,外皮香脆有D唔同😂
但因為係暖嘅,食得出有少少腥味🤦‍♀️

🥔薯仔沙律就正正常常,冇乜特別~
🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔,感覺麻麻,特別係本身叫左🥔薯仔沙律,呢個完全係比下去🤷‍♀️
加左 $18 叫左🦀蟹膏味噌拌飯,🦀蟹膏份量都幾多~
西京燒銀鱈魚、🥔薯仔沙律、🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔套餐
另外我地都叫左兩份小食一🍠紫薯甘粟薯餅 ($18) 同🐔唐揚炸雞 ($12)~
🍠紫薯甘粟薯餅炸得香脆,都算厚身,入面有粒粟子係入面😋
🐔唐揚炸雞外脆內滑,唔錯👍

飲品方面,每個套餐會跟一杯熱茶,都可以加錢轉其他飲品~
見有個🍹雜果汁 (+ $10) 幾特別,又試試佢~
雖然話無添加糖,但自己感覺都比較甜😂
🍵熱茶又好濃,似乎改成綠茶或者蕎麥茶會好少少😂
最後埋單 $214,冇收服務費👍
🍴食物都算幾唔錯,又好抵食😊
💁‍♀️服務上,因為餐廳地方細,只有一個staff落單傳菜,所以有時要等一等先可以搵到staff幫手,但服務態度都好正常~
2023-04-17
慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮、蔥山飯