2024-07-22 476 views
偶爾發現崇潔街深藏眾多小店,但又覺得環境有點髒,最後挑了一家感覺上乾淨的日式定食小店廿八食堂。本身想著這類日料正常也要$78-88起步,$58-68的一般都是下不了手的豚肉生薑/滑蛋雞肉丼等,怎料一看菜單甚有驚喜。每個餐都有湯有兩款小食。小食不是簡單的漬物,而是有昆布絲茄子等等。$58元你可以選擇到主食是豬軟骨或者三點吉列炸物,都是些點得下手的主食。誠意不止在於定價。當然,在廿八食堂的極限定價之下,或多或少會將工就價和將貨就價,加工步驟要少,可能有更多半成品來貨。但它所選擇的菜式,不論是前菜昆布絲還是帆立貝裙邊,或是主食牛油果吞拿魚醬,都是比外面常見的中華沙律更有心意的選擇。有誠意的,當然值得珍惜。

有誠意的,當然值得珍惜。

2024-04-24 601 views
天色勁差又落狗屎, 所以lunch都係簡番D近近地office既餐廳算…呢間餐廳平時食飯就成日經過, 今日經過見有位, 2丁友人少少就入去試下…餐廳主打係日式定食自選套餐, 前菜任選兩款、主菜任選一款、主食可以簡飯或沙律、飲品要另外加錢叫, 不過佢都有免費熱茶提供,豐儉由人…思考左一陣,我簡左以下配搭,菜式等左一陣都好快上到,賣相非常好~前菜:佃煮芝麻昆布絲、日式南瓜煮主菜:柚子野菜雞卷主食:柚子醋和風沙律柚子野菜雞卷有4大舊、中間夾左D紅蘿蔔、白蘿蔔等的蔬菜,雞卷似係雞腿肉,柚子汁酸酸甜甜幾好食! 雞肉都算嫩滑有汁。沙律都係用柚子醋, 不過略嫌少少酸,但可以接受的。叫飯的話可以加錢叫其他有topping既飯,e.g.明太子拌飯。前菜就細細碟, 叫做試下味咁, 佃煮芝麻昆布絲如果爽D就好, 日式南瓜煮都ok炆得幾淋夠甜。

前菜:佃煮芝麻昆布絲、日式南瓜煮
主菜:柚子野菜雞卷
主食:柚子醋和風沙律

2024-04-23
$60 (Lunch)
2024-02-01 599 views
紅磡呢條食街其實好多野食,今次去咗呢間平價日式食堂食Lunch,可以先選定食,之後自選兩款前茶,碳水既話有飯有烏冬可以揀,on diet 既話仲可以揀沙律添我同同事分別揀咗原條鰻魚同西京燒銀鱈魚,鰻魚汁好啱送飯,銀鱈魚就偏乾身,但味道都唔錯。今次普普通通揀咗白飯配飯素,先可以食真D主菜既味道👍🏻至於前茶,我地嗌咗麻藥蛋、昆布絲、帆立貝邊同吞拿魚沙律,前菜黎講份量都唔少味道又唔錯😍整體來講午市係平價抵食之選!

至於前茶,我地嗌咗麻藥蛋、昆布絲、
帆立貝邊同吞拿魚沙律,前菜黎講份量都唔少味道又唔錯😍

整體來講午市係平價抵食之選!
2024-01-01 522 views
安格斯壽喜燒🥩呢個餐係每季特別㗎!我見到個餐單有寫壽喜燒呢幾個字就即刻嗌咗啦,因為我特別鍾意食牛。個餐到咗嘅時候我即刻就忍唔住食呀😋不過我覺得有啲韌,唔係好啱小朋友食。第一次食嘅時候我爭啲哽親😨因為佢啲筋太多啦。不過啲汁就好juicy👍🏻我都係比較推介大人食。慢煮豬軟骨🐷呢個就同嗰個壽喜燒啱啱好相反,因為佢係慢煮嘅原因,所以佢就好淋。好啱小朋友👧🏻同埋老人家🧓都好啱食㗎。因為佢唔係好需要用牙齒🦷去咬,好容易吞。但佢都好多汁㗎!配飯🍚啱啱好。
安格斯壽喜燒🥩

慢煮豬軟骨🐷

安格斯壽喜燒
安格斯壽喜燒
經過土瓜灣崇潔街,見到呢間新開的「廿八食堂」🥢性價比高👍🏻 質素對得起價錢低至HK$58一份日式料理🍱包括湯、熱茶、2款前菜我妹點的,我們有交換吃我點的我覺得肥牛不算高質不過這價錢也算吧熱茶:+$18要了明太子撈飯🧡我很喜歡明太子部味較重,我妹妹說沒有日本當地的好吃,不過我已很喜歡這味道了謝謝細妹請我食💕$149 / 2人 日式定食晚餐價錢算抵食不收信用卡可以Payme , 或準備現金我覺得可以再來🙌🏻
經過土瓜灣崇潔街,見到呢間新開的「廿八食堂」🥢

性價比高👍🏻 質素對得起價錢

低至HK$58一份日式料理🍱

包括湯、熱茶、2款前菜

我妹點的,我們有交換吃

我點的
我覺得肥牛不算高質
不過這價錢也算吧

熱茶:

+$18要了明太子撈飯🧡
我很喜歡明太子
部味較重,我妹妹說沒有日本當地的好吃,
不過我已很喜歡這味道了

謝謝細妹請我食💕
$149 / 2人 日式定食
晚餐價錢算抵食
不收信用卡
可以Payme , 或準備現金

我覺得可以再來🙌🏻

2023-09-08
2023-05-26 801 views
出街食最開心就係可以自己配搭,尤其是呢種日式餐廳,由前菜到飯到甜品都係自己話事🤪紅磡有另一間好出名嘅,不過至少要$100,呢度個set睇落係無咁豐富,但要有嘅都有齊,最平$58有交易,而且唔係好簡單嗰啲素食,有成碗慢煮豬軟骨,所以就揀咗🤩另外叫咗個都係$58號炸物套餐,包括蝦、蠔、雞🙈估唔到碗沙律都算大份,冇因為免費轉而得細細碟🤣而且係撈柚子醋~豬軟骨都有成6舊,煮到好入味又軟淋淋,不過可能預你撈飯,所以食食下都幾咸,強烈建議大家配飯😝前菜揀咗麻藥蛋同吞拿魚沙律,都係預期中嘅味道,不過麻藥可能係指韓文嗰種,食完會上癮咁好味?因為同普通糖心蛋無分別😂但係好味既~炸物都夠熱夠脆,底下唔會有太多油😙右上角嘅昆布就比較普通,都係小小芝麻麻油味咁,不過至少唔會太硬👌🏻飲品我哋都要咗無添加糖果汁,但飲落都幾甜下,可能只係無額外加糖落去買返嚟嘅橙汁🤣
豬軟骨+沙律+麻藥蛋+吞拿魚沙律
豬軟骨
炸物+沙律+昆布+麻藥蛋
炸蝦炸蠔炸雞
(都幾甜嘅)無添糖果汁🤣
豬軟骨+沙律+麻藥蛋+吞拿魚沙律
豬軟骨
2023-05-24 403 views
今日用app嗌左個紅酒煮牛肋條,呢個菜式要讚吓佢係做得好過黃埔某間出名同類型食店的,可惜輸響個蔥山飯,食得出啲蔥啤水啤得唔夠,而且泥味非常重,唔似係日本蔥,希望店家會注意吓,始終非日本蔥洗唔乾淨的話,可能食客食左會肚痛。btw外賣員可能跳住舞過黎,圖片只作參考用😂
btw外賣員可能跳住舞過黎,圖片只作參考用😂
紅酒煮牛肋條
Delivery
2023-04-18 351 views
之前無意中食過一次,覺得抵食又高質👍今次忽然諗起佢,發現好耐都冇幫襯過了~所以就去啦😏來到餐廳係六點半,餐廳比較靜,只有一枱客😔餐廳唔大裝修好簡單,一目了然,只有枱凳,同一兩張介紹食物嘅餐牌😂坐低睇一睇個餐牌,發現比上次多左好多野😳今次叫左🐟西京燒銀鱈魚、🥔薯仔沙律、🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔套餐、🐷慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮,同兩款小食~🐷慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮、蔥山飯 ($58 + 10)一上枱已經覺得豬軟骨比想像中多😂佃煮芝麻昆布切得好幼,幾好食~日式南瓜煮都好淋,不過一小粒略嫌少左DD😓🐷豬軟骨好入味,仲有一兩件白蘿蔔~汁都好多,但都好多油,如果可以隔咁D油先上枱會好好多🤦‍♀️本身可以跟飯素白飯,但因為未試過蔥山,所以就加 $10試下了😂蔥山好多,幾新鮮,佢跟木魚精上嘅,但木魚精味道較淡,撈飯麻麻🤷‍♀️每個套餐會跟味噌湯,但感覺一般😂🐟西京燒銀鱈魚、🥔薯仔沙律、🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔套餐 ($88 + 18)🐟西京燒銀鱈魚同樣好大份,好夠味,唔洗點五味粉蛋黃醬~但佢係暖嘅,同我地預期中熱辣辣,外皮香脆有D唔同😂但因為係暖嘅,食得出有少少腥味🤦‍♀️🥔薯仔沙律就正正常常
之前無意中食過一次,覺得抵食又高質👍
今次忽然諗起佢,發現好耐都冇幫襯過了~
所以就去啦😏

來到餐廳係六點半,餐廳比較靜,只有一枱客😔
坐低睇一睇個餐牌,發現比上次多左好多野😳
一上枱已經覺得豬軟骨比想像中多😂
佃煮芝麻昆布切得好幼,幾好食~
日式南瓜煮都好淋,不過一小粒略嫌少左DD😓

🐷豬軟骨好入味,仲有一兩件白蘿蔔~
蔥山好多,幾新鮮,佢跟木魚精上嘅,
但木魚精味道較淡,撈飯麻麻🤷‍♀️

每個套餐會跟味噌湯,但感覺一般😂
慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮、蔥山飯
🐟西京燒銀鱈魚同樣好大份,好夠味,唔洗點五味粉蛋黃醬~
但佢係暖嘅,同我地預期中熱辣辣,外皮香脆有D唔同😂
但因為係暖嘅,食得出有少少腥味🤦‍♀️

🥔薯仔沙律就正正常常,冇乜特別~
🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔,感覺麻麻,特別係本身叫左🥔薯仔沙律,呢個完全係比下去🤷‍♀️
加左 $18 叫左🦀蟹膏味噌拌飯,🦀蟹膏份量都幾多~
西京燒銀鱈魚、🥔薯仔沙律、🥕吞拿魚沙律伴蘿蔔套餐
另外我地都叫左兩份小食一🍠紫薯甘粟薯餅 ($18) 同🐔唐揚炸雞 ($12)~
🍠紫薯甘粟薯餅炸得香脆,都算厚身,入面有粒粟子係入面😋
🐔唐揚炸雞外脆內滑,唔錯👍

飲品方面,每個套餐會跟一杯熱茶,都可以加錢轉其他飲品~
見有個🍹雜果汁 (+ $10) 幾特別,又試試佢~
雖然話無添加糖,但自己感覺都比較甜😂
🍵熱茶又好濃,似乎改成綠茶或者蕎麥茶會好少少😂
最後埋單 $214,冇收服務費👍
🍴食物都算幾唔錯,又好抵食😊
💁‍♀️服務上,因為餐廳地方細,只有一個staff落單傳菜,所以有時要等一等先可以搵到staff幫手,但服務態度都好正常~
2023-04-17
慢煮豬軟骨、佃煮芝麻昆布、日式南瓜煮、蔥山飯
2023-04-08 277 views
放假周圍去覓食💁🏻‍♀️今日行到黎紅磡依邊係小巷仔搵到依間日式食堂見配搭種類多, 價錢又唔貴就入去試吓🤤每個set有兩個前菜/一個主食/一個飯或沙律/仲有麵豉湯同嘢飲*只有熱茶唔使加錢⭕️ 8小時慢煮豬軟骨/味噌茄子/日式南瓜煮⭕️ 紅酒牛肋條/薯仔沙律/麻藥蛋我地兩個餐都配白飯🍚同熱茶☕️前菜都係一兩粒, 意思意思下😂但主菜份量非常多每份大概有7-8舊肉而且炆得非常入味同埋淋😋👍🏻白飯上面嘅飯素更加令佢生色不少餐廳位置雖然偏僻但內部裝修同座位安排都非常舒服寬敞適合chill吓同打卡📸
放假周圍去覓食💁🏻‍♀️
今日行到黎紅磡依邊
係小巷仔搵到依間日式食堂
見配搭種類多, 價錢又唔貴
就入去試吓🤤

*只有熱茶唔使加錢

⭕️ 8小時慢煮豬軟骨/味噌茄子/日式南瓜煮

⭕️ 紅酒牛肋條/薯仔沙律/麻藥蛋

我地兩個餐都配白飯🍚同熱茶☕️

前菜都係一兩粒, 意思意思下😂
但主菜份量非常多
每份大概有7-8舊肉
而且炆得非常入味同埋淋😋👍🏻
白飯上面嘅飯素更加令佢生色不少

餐廳位置雖然偏僻
但內部裝修同座位安排都非常舒服寬敞
適合chill吓同打卡📸
2023-03-13 227 views
崇潔街稱為紅磡的食街也不已為過, 一條小巷左右全都是不同菜式的食店, 這一家廿八食堂是在這裡最新的Player. 裝修極為簡約, 就是白色漆油牆壁, 再加上木系傢俬, 沒有更多. 吃的也是台日式住家菜, 一飯一主菜兩前菜及麵豉湯, 一板Menu已包含餐廳所提供的, 同樣簡約. 吃的令我聯想到同區的米氣, 當然價格更便宜, 始終沒有後者的名氣.我不太喜歡吃飯, 但有醬油漬蛋黃就另計, 蛋黃香甜, 醬油鹹而不涸, 飯身夠乾, 拌起來不會糊化. 前菜主要以蔬菜為主, 相當健康, 無論是茄子還是秋葵, 調味並不重, 吃出原味和口感, 對我而言做法簡單但恰到好處. 主菜的紅酒牛肋條酒香不明顯, 反而甘筍的甜和肉香頗合拍, 牛肋條口感爽實, 合格有餘. 唯一要挑剔是其麵豉湯, 有點兒現成的味道, 不夠香濃也不夠Home made, 但整體而言, 依然值得再來光顧.Twenty Eight is the homemade Japanese canteen in Hong Hum. She provides some simple but health bento style lunch and it

Twenty Eight is the homemade Japanese canteen in Hong Hum. She provides some simple but health bento style lunch and it is really full. The Japanese rice with soy sauce prepared egg is nice with both balance of sweet/salt taste and texture of rice. The appetizers follows the original vegetable taste and the main dish, the beef ribs, is also good and comfort. Worthy trying as the working lunch.