2012-07-24 263 views
從墾丁回港,可謂車機勞動,返媽媽家放低晒行裝,同爸爸一齊去食晚餐,亂咁食左幾日,媽媽話正正經經去酒家食下小菜啦,於是揀左大會堂呢間「京都高級宴會廳」可能呢晚開始想打風,無乜客人,我地三個人坐張六人圓枱,好鬆動,店員更細心咁提示媽媽邊個係風口位唔好坐o個邊。一坐低就比一張「3大晚飯皇牌」嘅menu 吸引左,幾樣野睇黎都幾抵食,亦合理地只可以享用其中一樣驚喜價1.蒜蓉蒸波士頓龍蝦~ $38 半隻 , 以價錢黎睇 , 應該只係好似虎蝦咁o既 size 事實係 ... 有手掌咁長 , 連埋個大龍蝦鉗 , 非常抵食 !蒜蓉適量而且好香好好味 , 蒜煮火侯剛好 , 保持肉嫩味美龍蝦啖啖肉 , 鮮甜彈牙 , 豉油咸左少少 , 如果有粉絲就正喇 鉗o既肉又有另一種口感 , 較為淋身 , 無咁重蒜味 , 多一份海水鮮味2. 百花煎雞脾菇~ 百花即係蝦膠 , 好似煎釀三寶咁 , 釀o係雞脾菇上面煎香再埋返個酸酸地o既芡汁 , 幾特別 , 個芡汁都幾好味雞脾菇淋得黎都仲有 d 爽口 , 唔錯 =) 蝦膠可以再煎得香 d 3. o者o者蝦醬通菜煲~ 本身 menu 係跟唐生菜 , 店貝話賣晒 .. 所以轉左做
從墾丁回港,可謂車機勞動,返媽媽家放低晒行裝,
同爸爸一齊去食晚餐,亂咁食左幾日,
媽媽話正正經經去酒家食下小菜啦,
於是揀左大會堂呢間「京都高級宴會廳」
店員更細心咁提示媽媽邊個係風口位唔好坐o個邊。
一坐低就比一張「3大晚飯皇牌」嘅menu 吸引左,
幾樣野睇黎都幾抵食,亦合理地只可以享用其中一樣驚喜價
1.蒜蓉蒸波士頓龍蝦
蒜蓉適量而且好香好好味 , 蒜煮火侯剛好 , 保持肉嫩味美
2. 百花煎雞脾菇
再埋返個酸酸地o既芡汁 , 幾特別 , 個芡汁都幾好味
3. o者o者蝦醬通菜煲
~ 本身 menu 係跟唐生菜 , 店貝話賣晒 .. 所以轉左做通菜
味道更加夾 , 用煲可以保持佢熱同埋唔使咁快出水 ,
蝦醬好香 ,唔係一味得個咸字 , 通菜都好翠嫩
以為轉左通菜份量會少 d , 點知大咁大煲 , 正 !!
4. 窩燒無鍚骨
~ 骨o既位置好好 , 全部都有軟骨 , 又唔會好肥 ,
可惜佢炆得唔夠淋又唔入味 , d 肉好韌 , 有 d 位直程咬唔開
加上個汁都係唔夠味 , 食起黎似普通煲湯瘦肉咁 ,
墊底o既洋蔥仲係好生 , 成煲野都唔好食 , 係呢餐o既一大遺憾
## 一度考慮過比 ^_^ 定比 OK , 無錫骨真係拖低晒 D 分
後來因為 OK 後o既一句 , [ 一試無妨 ] ... 都係比返個笑臉佢啦
因為覺得另外兩個晚飯皇牌都好值得試 , 無錫骨 ... 下次唔叫就可以喇
2012-07-22