2024-09-27
泰國菜就食得多,泰北菜又真係少食啲,今次試過又真係幾唔錯。呢間係太子嘅泰國菜就主打泰北蛋面。環境黎講店舖都唔算細,位同位之間唔會好逼夾,都坐得舒服。裝修就都係跟返泰國風。 我地叫左個主打嘅泰北烤雞金麵。個金麵醬好特別,餐廳話係用左泰北地道食材同香料去煮出嚟。本身有麵底之餘仲有件炸過嘅。餐廳都好貼心咁貼左食法教學。先整碎個炸麵,再撈勻其他配料同金醬再加幾滴青檸汁就搞掂。金醬其實就係泰北咖哩醬,好香嘅同時亦都帶有辛辣,好惹味,最特別係有香草味道,食落好香,再加上少少青檸嘅點綴,令味道更豐富。而個蛋麵好爽口彈牙又掛汁,加埋炸嘅,增加口感,好夾。烤雞食落一啲都唔嚡口,仲保留肉感。另外我地都叫左安格斯牛肉冬陰乾撈面。面底都係用上粗蛋麵,冬陰功嘅味道配埋蛋麵食落好清爽,一入口主打係酸辣味。而安格斯牛肉比嘅份量好足,食落唔韌,同埋有牛味。佢啲配料有啲炸豬皮,炸脆脆,撈埋好好有口感。我哋都嗌咗啲小食,其中泰式燒五花肉好推介,肥瘦相隔,食落好香口,加埋個汁好惹味。生菜好蝦餅就正常發揮,水準之上。泰式鳳爪個酸辣味好夠,鳳爪爽彈,食到停唔到。飲品方面我幾鐘意個泰奶,平時有啲係會好甜,今次呢個好明顯仲有茶味同
飲品方面我幾鐘意個泰奶,平時有啲係會好甜,今次呢個好明顯仲有茶味同帶好香甜嘅奶味。
總括嚟講,呢度定價親民又好食,值得推介。