2018-10-16 95 views
今日朋友約食飯,攪攪新意思,打個泰式邊爐。我心諗,乜邊爐都有分泰唔泰式o架咩?哈哈,原來真係有,仲要係火鍋任食。呢間火鍋店一入去就好有泰國風情,泰國大象,用深藍色主調既裝潢都好有氣氛。黎得當然要食佢個海鮮餐啦,亦叫咗佢主打嘅冬陰公湯底。等上菜同時我都出去拎番唔同嘅醬料,款式好多亦都有一啲係泰式嘅醬料,咁我都要試下啦!啲野好快就到,一上菜就聞到好香既冬陰公味道,亦都有好多款嘅海鮮已經放係枱面,最吸引嘅就係有鮑魚同埋帶子,果然一試就知係新鮮貨,鮮甜肉厚,蠔同青口都一樣鮮甜。不過美中不足就係蝦同魚喇,佢地就稍微唔夠新鮮,可能放耐咗啦。食過海鮮,當然要試下肉類,主打嘅安格斯牛肉果然無失望,夠肉味,肥瘦舒中,不過羊肉就有羶味,可能我唔太好羊肉啦。仲有就係菜籃都唔錯,可以係海鮮肉類中間拎返個平衡。加上出面可以拎嘅炸魚皮真係好鬆化,我同朋友唔覺唔覺都番食咗兩次。其實食晒個餐都已經勁飽,已經叫唔到第二round, 加上佢酒水任飲,仲要有好多泰式甜品任食,真係飽到不得了。總括黎講,呢個價錢真係好抵食,我下次要留力再戰。