2020-07-12 1042 views
屋企人想食潮州嘢,見app有折,就book左梅花村小館一試~呢到地理位置輸蝕左少少,係長沙灣地鐵站同荔枝角地鐵站之間,搭巴士由長沙灣道落車都要行幾條街先入到青山道,泊車既話要搵附近有冇咪錶位,而店員話最近嘅停車場係麗新商業中心~環境、衛生程度比起一般地道啲既潮州菜館好,今日係星期日但都冇full house😣可能疫情關係,大家都減少聚餐鵝片——我唔食鵝,只係食啲滷水豆腐。屋企人就話啖啖肉~凍烏頭——配上普寧豆醬好好食。煎蠔餅——燶左少少。食落似炸多啲。椒鹽九肚魚——好好味!啱啱炸出嚟既九肚魚外脆內軟,推介必食!胡椒豬肚湯——胡椒味好重,如果多幾舊豬肚就好啦。甜品有杏仁糊、綠豆爽同芋泥蓉。我試左一啖,唔好杏仁味~如果綠豆爽配清心丸就正~芋泥蓉好香好滑,唔會好油膩~(雖然都係用豬油)七折後每人平均 $165左右,抵食~推介比想食潮州野,唔想太貴,又想坐得ok既人去食!

鵝片——我唔食鵝,只係食啲滷水豆腐。屋企人就話啖啖肉~

凍烏頭——配上普寧豆醬好好食。

煎蠔餅——燶左少少。食落似炸多啲。

胡椒豬肚湯——胡椒味好重,如果多幾舊豬肚就好啦。

甜品有杏仁糊、綠豆爽同芋泥蓉。

我試左一啖,唔好杏仁味~

如果綠豆爽配清心丸就正~

芋泥蓉好香好滑,唔會好油膩~(雖然都係用豬油)

• 椒鹽九肚魚