2022-02-12
有次經過發現呢間就入去坐底叫左碟燒鵝脾+燒鴨脾飯+凍檸茶當時未加價系$98蚊, 香港哋100蚊都唔洗就可以食到燒鵝脾加燒鴨脾連凍飲去邊度搵?皮脆食落有鵝味食鵝有少少膏就預左,最重要系兩隻脾都系原隻無比人偷走脾鵝身之間既陰肉,之前去一樂食d陰肉全部比距扣起曬。如果經過附近又未食野都會嚟嘆返碟鵝脾鴨脾飯。題外話:之前朋友叫一齊去試試過幾間所謂米芝蓮 1-3星都有試過, 我試過後就就覺得好一般囉!所謂米芝蓮係洋人商業炒作吹噓出嚟既商業廣告評價🤮🤢首先所謂既米芝蓮係洋人口味評價, 而距哋日常煮食多數係:油炸/火烤/焗爐焗等等無乜技巧既煮食方式...(中菜中式食品先講材料要配合“刀功” “火喉”唔同做法有唔同切法中國有名稱叫法既刀功已經過百種!就一味“爆炒腰花”既刀功切法就超過十種了,各地菜式既做法都唔同煮法唔同“火喉”拋鑊既用既高招火喉“花打四門”, “調味”調味料,油:傳統既花生油/豬油/麻油,後嚟既/菜籽油/ 粟米油,鹽都有分粗幼,糖有白糖/黃糖/冰糖,醋都分白/紅/黑三色配合菜式材料有唔同用途,料酒都分白酒/黃酒等等, 中菜既烹飪方法等等都唔同千變萬化!仲有中菜講求色/香/味三大元素)洋
當時未加價系$98蚊, 香港哋100蚊都唔洗就可以食到
燒鵝脾加燒鴨脾連凍飲去邊度搵?
題外話:之前朋友叫一齊去試試過幾間所謂米芝蓮 1-3星都有試過, 我試過後就就覺得好一般囉!所謂米芝蓮係洋人商業炒作吹噓出嚟既商業廣告評價🤮🤢首先所謂既米芝蓮係洋人口味評價, 而距哋日常煮食多數係:油炸/火烤/焗爐焗等等無乜技巧既煮食方式...(中菜中式食品先講材料要配合“刀功” “火喉”唔同做法有唔同切法中國有名稱叫法既刀功已經過百種!就一味“爆炒腰花”既刀功切法就超過十種了,各地菜式既做法都唔同煮法唔同“火喉”拋鑊既用既高招火喉“花打四門”, “調味”調味料,油:傳統既花生油/豬油/麻油,後嚟既/菜籽油/ 粟米油,鹽都有分粗幼,糖有白糖/黃糖/冰糖,醋都分白/紅/黑三色配合菜式材料有唔同用途,料酒都分白酒/黃酒等等, 中菜既烹飪方法等等都唔同千變萬化!仲有中菜講求色/香/味三大元素)洋人距地日常式都係環繞(炸/燒/烤/焗)煮食,鬼佬真的識得食中菜?就算有華人評選員“距哋真係識食中菜?(就中菜相同材料都分地域性唔同做法!粵菜/湘菜/閩菜/浙菜/沪菜/京菜 等等…)?🤔所謂既評審員可能連傳統中式生鐵鑊一鑊可以玩曬:[ 蒸/炒/煮/焗/煎/炸 ],都唔知!《芝之蓮純粹係比錢落廣告!買返嚟 👈一個做國際Marketing既朋友講既》🤮滿足果D唔識食只要虛榮心既人去打卡放上網呃Like。
如果要比錢向傳媒出膳稿同落廣告而唔係靠食客口傳讚好既都唔方好得去邊!之前果個乜鬼網選「香港十大燒鵝」&「米芝蓮得獎燒鵝」我去試曬都係得個名完全唔得!當你上珠三角吃過真正既荔枝柴燒鵝後後就會覺得👉甘牌/鏞記/一樂/天鴻,網選香港十大燒鵝等等都輸珠三角果邊既燒鵝,香港用冰鮮鵝而珠三角果邊用新鮮鵝肉質已經輸左先, 再講腌料香港大部分都落八角同五香粉味精等等去腌制,有次朋友帶去食一試發現果邊系唔會用呢D腌料去腌鵝,仲發現有間用自家曬制既麵豉醬做腌料超正果次一試難忘!返到香港再食香港果D本食跟本食唔落口。香港真係食落合格既燒鵝唔多。