2013-01-18
由中學時代,去到現在,前前後後都有10年,次數雖然唔密,但都有幫襯呢間酒家食火鍋火鍋食品種類咁多年都係差唔多,無點變過。主要喜歡價錢比較抵食,同埋地方大,唔需要點等位星期5晚出面好多地方會收價日價,但呢度收平日價錢,比較合理個人覺得特別好食的,有水餃、雲吞、墨魚丸、魚皮等粟米就更加鮮甜到不得了(就算拿去做湯底的頭頭尾尾都鮮甜,粟米豬骨湯底,家人成日食到得翻豬骨)見好多任食火鍋店已經無左西生菜,但呢度仲有,而且份量唔少(當然賣清另計)而其它食品質素都唔差,好多時有些食品賣相比出面火鍋店差,但煮左之後,竟然又會好食過出面其它火鍋店。除了一種食品:肥牛,質素總係好一般有一樣o野必食的,雖然同火鍋無幾大關係,就係糖水,真係用足料去煲,好夠火喉紅豆沙真係好沙之餘仲要非常之濃,雖然比較飽肚同比較甜。出面好多大酒樓的糖水,好多都有攪拌機制作,唔覺有幾多火喉,豆沙非常幼滑放5分鐘豆沙會沉澱左落底因為糖水係熱住,有時食完火鍋先去拿的話,會熱到食唔到所以一般都係開始食的時候就拿定2碗,等打完邊爐凍左容易食而且糖水有時好搶手,多人時,8點幾糖水就會比人拿光
火鍋食品種類咁多年都係差唔多,無點變過。
主要喜歡價錢比較抵食,同埋地方大,唔需要點等位
星期5晚出面好多地方會收價日價,但呢度收平日價錢,比較合理
個人覺得特別好食的,有水餃、雲吞、墨魚丸、魚皮等
除了一種食品:肥牛,質素總係好一般
紅豆沙真係好沙之餘仲要非常之濃,雖然比較飽肚同比較甜。
放5分鐘豆沙會沉澱左落底
因為糖水係熱住,有時食完火鍋先去拿的話,會熱到食唔到
所以一般都係開始食的時候就拿定2碗,等打完邊爐凍左容易食
而且糖水有時好搶手,多人時,8點幾糖水就會比人拿光