2014-01-05
今日新一年和朋友去長洲行大運,行完大運當然要食返個海鮮餐,今次選了行到最入的鋪頭試下,一行十人,選了套餐再加3個小菜,埋單每人約$100,你係食緊海鮮而且仲係食到飽一飽,以係香港食飯,根本無可能甘平的價錢可以有甘豐富 講返食物,好老實當睇到餐牌,價錢甘平,其實都怕食物水準唔知會點~不過真的估唔到,食物新鮮,味道不錯,而且碟頭不少,之前曾經幫襯過較近碼頭的鋪頭,雖然價錢更平,但以食物質數和份量,真的不及這間.我們點了$788 海鮮套餐,再加豉椒炒聖子,炒蜆及蒜茸炒菜苗~正常水準不說,但有幾道菜一定要讚1)是日老火例湯 ﹣ 蓮藕豬骨湯,無落味精,味道濃郁,不是淡如水,真係落足料2)椒鹽瀨尿蝦 ﹣不是俾蝦毛你,多肉而且好惹味3)豉椒炒聖子,炒蜆 ﹣ 這2個不是跟餐,見到個份量真係好像市面上雙份,而且味道剛好,不會太咸4)特色鴛鴦骨﹣一種是椒鹽,另一種甜甜酸酸的,食落不會覺得漏,肉質很淋,我自己愛甜酸多D5)芝心墨魚丸 ﹣ 很彈牙如果要彈的,講鮮味係唔及出名食海鮮的地方,但係嗰D地方,每人無$400 都唔駛指意落樓,而且一定食唔到甘多款式,現在每位$100 ,多款,份量多及美味,我諗真係再搵
正常水準不說,但有幾道菜一定要讚
2)椒鹽瀨尿蝦 ﹣不是俾蝦毛你,多肉而且好惹味
5)芝心墨魚丸 ﹣ 很彈牙
如果要彈的,講鮮味係唔及出名食海鮮的地方,但係嗰D地方,每人無$400 都唔駛指意落樓,而且一定食唔到甘多款式,現在每位$100 ,多款,份量多及美味,我諗真係再搵唔到。
Other Info. :
可能人多的關係,所以上菜都好快,最好早D食或預先訂枱好D