2025-01-16 0 views
生牛肉湯粉係越南菜嘅經典代表,湯底濃郁,帶出牛骨熬出嘅鮮甜味,生牛肉片薄得嚟仍然保持嫩滑,淋喺熱湯入面輕輕一灼,入口即溶,配埋新鮮嘅青檸、豆芽,食起嚟清新又滿足!🍜香茅豬扒撈檬絕對係一個開胃嘅菜式,檬粉彈牙爽口,配埋香茅豬扒,兩者完美結合。豬扒烤得外焦內嫩,香茅嘅味道滲入肉入面,仲有酸酸甜甜嘅魚露醬汁提升味道層次!🍖紙米卷係越式小食嘅代表,呢度嘅鮮蝦紙米卷皮薄而有韌性,內裡夾住爽口嘅蝦、清脆嘅蔬菜同軟糯嘅米粉。🦐我叫左杯龍眼冰就係炎熱天氣嘅救星,甜而唔膩,冰涼解渴。龍眼肉爽口多汁,配埋透心涼嘅冰塊,飲完令人即刻精神爽利。❄️朋友點左椰汁紅豆水係甜品同飲品嘅完美結合,椰香濃郁,紅豆煮得軟糯,甜度啱啱好,唔會太濃太膩。🥥香茅豬扒實在太好食,所以又叫多左份share,肉嫩多汁,好正。🍴最後,仲點左香茅雞翼,雞皮微焦帶有香茅味,雞肉多汁又嫩滑。無論係配飯定係單食,都好啱口味!🍗