2020-01-13 41 views
最近食咗間越南菜,位置喺銅鑼灣中心地帶的商廈中,地鐵站行2分鐘就到,非常方便。初頭諗住銅鑼灣食嘢一定唔平,點知呢間越南菜d價錢幾平,幾抵食!主食叫左個生熟牛肉牛丸湯金邊粉,佢哋嘅湯粉有3個size(regular, 大, 特大)適合多人share, 我地叫左regular, 點知拎到黎regular size都非常大,啱晒大胃王,最出色係個湯底,清甜有牛肉味。另一個主食係香茅豬頸肉撈檬,d豬頸肉炸到脆身好香囗,撈檬d沙律菜好新鮮。小食叫左越式牛油雞翼,即叫即炸熱辣辣,牛油味好香。另一個小食越式扎肉串幾得意,係用d攪碎咗嘅扎肉整成香腸形狀,再用條香茅篤住嚟燒,d香茅味滲埋入去個扎肉串,幾特別值得試吓。飲品方面有多款特飲、椰青、沙冰等選擇,下次都會再嚟食,因為d食物份量足又唔貴,都幾啱多啲朋友一齊嚟食飯。