2019-08-20
呢排食厭左西餐,想轉下口味食下中菜。見到呢間金牌小龍既菜色幾似鼎泰豐,又平啲,就試下!一向都鍾意食萵筍既我,見到有萵筍絲梗係要叫!呢度並唔係炒既煮法,而係用涼伴方式,用左白醋調味,酸mei mei作為前菜非常適合!萵筍絲爽脆👍🏻好味~平日我媽炒既苦瓜都苦到喊😭無甘味,完全唔想食!通常出街食都唔差,所以叫左黎試下。果然無叫錯,食到甘味,唔會只係得個苦字。掛滿豉汁,好啱撈飯!瑤柱蛋菜粒炒飯一向係我至愛既炒飯,每次見到都係必點。瑤柱好香,加埋爽脆既菜心莖一齊食,清清地好健康。炒得好乾身,唔會油淋淋。鮮蝦餛飩麵又係清清地,湯唔會好濃,本身鮮蝦餛飩都偏重口味,麵質好滑,份量都幾多,餛飩有五大粒。當然要叫小籠包啦!揀左金牌小籠包,皮有啲厚,特別係個頂,入面湯汁大約有半個小籠包既高度,食落唔算好大驚喜,不過不失。糯肉燒賣入面包住糯米、冬菇同肉粒,糯米包著醬油,調味啱啱好。食完糯肉燒賣唔夠喉,重想食糯米飯既野🤤見到有好少會食到全隻醬油既鹹肉粽,所以叫左隻。入面有兩粒鹹蛋黃,少少半肥瘦豬肉,食落幾香,唔錯!最後重有菜肉包,每次fiancé見到都必點,話小時候佢係上海成日食,回味一下!佢話都有8成似佢細個
鮮蝦餛飩麵又係清清地,湯唔會好濃, 本身鮮蝦餛飩都偏重口味,麵質好滑,份量都幾多,餛飩有五大粒。
當然要叫小籠包啦! 揀左金牌小籠包,皮有啲厚,特別係個頂,入面湯汁大約有半個小籠包既高度,食落唔算好大驚喜,不過不失。
糯肉燒賣入面包住糯米、冬菇同肉粒
,糯米包著醬油,調味啱啱好。
食完糯肉燒賣唔夠喉,重想食糯米飯既野🤤 見到有好少會食到全隻醬油既鹹肉粽,所以叫左隻。入面有兩粒鹹蛋黃, 少少半肥瘦豬肉,食落幾香,唔錯!
最後重有菜肉包, 每次fiancé見到都必點,話小時候佢係上海成日食,回味一下!佢話都有8成似佢細個食開既味道!