2015-09-22 3971 views
跟朋友又再一次 有大食大了.我們2位今次算了春夏秋冬, 朋友說非常抵食就盡管去1試試.先點了 腐竹鯇魚湯底 (鯇魚同湯是分開上的)鯇魚佢先煎左,再比係放入湯,但係都幾油,我地放左1件就冇放喇.個魚唔係太好味.再點了: - 滾3分鐘見到佢淋左就OK, 唔好睇去咁醜 個湯拼在一起是好夾的,記得係放落湯前就要"吉"穿喇,如果唔係D湯彈到周圍都係。- 滾大約30秒-1分鐘OK咖喇, 好易咬 一點都不會難咬,不要放太耐因為會韌-滾幾耐都得, 當然越耐越入味吧, 彈牙, 幾有咬口-滾1-2分鐘,唔好太耐又唔好太快,係呢個場合食蠔當然熟D好啦-滾耐D都冇問題,豆卜係要來吸湯味的呢-冬菇其實7-8分鐘都可以咖喇,見到佢林哂就已經好香冬菇味咖喇,如果聞唔到,即係唔靚-冬瓜都是吸湯味之選同白羅白一樣最後食就正,但要好小心,因為冬瓜係會散哂,再耐D就會"1padpad",見到佢要散開,透明哂就好食喇.變冬瓜溶就會搞到個湯"1padpad"-我地兩個都唔係太好牛肉,所以只點了2碟牛,普普通通做緊優惠$15碟-栗米最後先食
跟朋友又再一次 有大食大了.
我們2位今次算了春夏秋冬,
朋友說非常抵食就盡管去1試試.

先點了 腐竹鯇魚湯底 (鯇魚同湯是分開上的)
個魚唔係太好味.
再點了:
[魚標] - 滾3分鐘見到佢淋左就OK, 唔好睇去咁醜 個湯拼在一起是好夾的,記得係放落湯前就要"吉"穿喇,如果唔係D湯彈到周圍都係。
[花枝片]- 滾大約30秒-1分鐘OK咖喇, 好易咬 一點都不會難咬,不要放太耐因為會韌
[芋絲]-滾幾耐都得, 當然越耐越入味吧, 彈牙, 幾有咬口
[桶蠔]-滾1-2分鐘,唔好太耐又唔好太快,係呢個場合食蠔當然熟D好啦
[豆卜]-滾耐D都冇問題,豆卜係要來吸湯味的呢
[冬菇]-冬菇其實7-8分鐘都可以咖喇,見到佢林哂就已經好香冬菇味咖喇,如果聞唔到,即係唔靚
[冬瓜]-冬瓜都是吸湯味之選同白羅白一樣最後食就正,但要好小心,因為冬瓜係會散哂,再耐D就會"1padpad",見到佢要散開,透明哂就好食喇.變冬瓜溶就會搞到個湯"1padpad"
[牛肉]-我地兩個都唔係太好牛肉,所以只點了2碟牛,普普通通做緊優惠$15碟
[粟米]-栗米最後先食
2015-08-31
$200 (Dinner)