2024-07-21
一向鐘意食川菜,最近發掘到一間打卡川菜餐廳,裝修好特別,外牆係粉紅色,少女心爆發😆店員服務態度好好👍🏻而且上菜速度好快,我叫到成枱餸,10分鐘內就食得😆海鮮麻辣燙 $88我選擇咗👇🏻湯底:清新藤椒湯粉麵:手打麵葷菜(任選3款):大蝦、牛百葉、豚肉片素菜(任選3款):萵筍片、蓮藕片、花菜大大碟,非常有誠意😆✨湯底好濃郁,香口而不油膩!飲落好順口,唔會嗆喉,入口充滿椒香,辣味較溫和✨手工麵有驚喜,口感Q彈紮實,嚼勁十足,非常掛湯汁!大蝦肉質結實,而且味道鮮甜;牛百葉口感爽脆,吸晒湯汁嘅鮮味,好入味😆👍🏻 蔬菜好新鮮,而且份量多,一定食得飽🤩噴火水煮牛肉(包括:涼菜+小食+白飯) $128超級抵食😆份量好多,又可以打卡📸✨ 辣度可供選擇,我揀咗少辣,微微麻香,非常開胃!牛肉好爽口,肉質鮮嫩,一d都唔韌!配料有芽菜、寬粉等,吸晒d辣汁,食到停唔到口,好正🤩秘醬口水雞(包括:涼菜+小食+白飯) $118調味恰到好處,秘醬微辣惹味,而且鹹度適中!雞件好厚肉,肉質嫩滑,食落口感實在,配上濃郁醬汁,送飯一流😆👍🏻值得一試✨涼菜:香麻土豆絲 非常香口,好醒胃🤤辣度啱啱好,微微辣,唔會蓋過食物原味道!土豆
海鮮麻辣燙 $88
素菜(任選3款):萵筍片、蓮藕片、花菜
噴火水煮牛肉(包括:涼菜+小食+白飯) $128
秘醬口水雞(包括:涼菜+小食+白飯) $118
涼菜:香麻土豆絲
非常香口,好醒胃🤤辣度啱啱好,微微辣,唔會蓋過食物原味道!土豆絲軟硬適中,口感爽脆,而且掛滿醬汁,可以用「香、麻、酸、爽」嚟形容,好好食!✨
小食:香炸脆奶
廚師油溫、時間控制得好好,外層炸至金黃🔥熱辣辣,脆而不油,鮮奶內餡滑溜溜,而且奶香醇厚,層次感十足,一個人食晒兩件😆正!
彩虹冰粉 $38
色彩繽紛好靚✨🫶🏻睇相已經覺得好吸引🥰有七樣配料,例如:黑芝麻、花生、紅豆、酒釀丸子、提子乾等,當中我最鐘意酒釀丸子,微微酒香,甜度剛好,good!下層係烏龍茶冰粉,滑溜溜又Q彈,味道清新,食完好涼爽,十分消暑😆推薦!✨
手打檸檬茶 $33
茶底香濃,有少少回甘,見到店員即場手打檸檬,非常有誠意,檸檬夠新鮮,兩者味道剛剛好❤️🔥完美融合🤩
總括而言,CP值好高,味道、份量、裝修、服務都好滿意,會再嚟食😆✨