2020-11-23
無得去日本旅行,唯有留係香港成餐好嘅催眠下自己🤣之前食過omakase ,食到時令魚生壽司真係好正,不過通常比較貴.之前睇到雲壽司lunch time 有比較抵食omakase. Omakase 最平嘅翔 SHO 包10件壽司1件手卷同麵豉湯 $380就有omakase 最迷人之處係唔駛自己make decisions, 壽司師傅會幫你決定一set 時令當造食材. 岩哂選擇困難症嘅我當日去到由下至右掃上去分別有 白蝦 筋子 生銀鱈魚 鮟鱇魚肝 大拖羅 鰤魚 鯖魚 北海道帶子 剝皮魚 一邊另外上有北海道海膽同埋一份拖羅手卷滿滿海膽呈橙黃色,口感細膩,creamy 入口即溶,味道帶鮮甜,唔錯Toro 應該係最為香港人熟悉其中一款. 雖然係大拖羅不過食落油脂香唔算好重,算係中規中矩平時食三文魚子多,筋子反而極少食. 一粒粒呈暗橙晶瑩通透,其實都係鮭魚卵,不過筋子會連膜成串醃漬,每粒經過醃漬鮮甜味更出,應該有落少量清酒故又嚐到點酒香,有驚喜銀鱈魚有用火微炙外層,帶火炙過油脂香都唔錯. 要講驚喜,另一個絕對要數鮟鱇魚肝。平時唔太好食肝,食過鵝肝總覺得會太油膩同有點腥味。 但呢份鮟鱇鱼肝質感同樣
一邊另外上有北海道海膽同埋一份拖羅手卷
銀鱈魚有用火微炙外層,帶火炙過油脂香都唔錯.
要講驚喜,另一個絕對要數鮟鱇魚肝。平時唔太好食肝,食過鵝肝總覺得會太油膩同有點腥味。 但呢份鮟鱇鱼肝質感同樣細嫩卻無任何腥味,可能因為鵝肝好多都係人工填鴨而鮟鱇係純天然生長,所以鮮味卻不膩.
另外件鰤魚都唔錯, 肉質緊實鮮甜.