The Matcha Tokyo之前開到嚟銅鑼灣嗰陣,日日都見到好多人出post講,行過嗰邊一兩次,經常都好多人~ 估唔到開業不足半年就喺荃灣南豐紗廠開咗分店😯 荃灣分店仲要係堂食店,有好多座位,可以坐低慢慢食😛餐牌上面嘅選擇真係超級多,估唔到抹茶可以變出咁多嘅配搭🤣 除咗飲品,仲會有Croffle同一啲pastries~ 最近仲新推出咗焙茶系列🤎🤩 抹茶同焙茶相比,我本身就比較鍾意焙茶,因為我鍾意嗰種獨特嘅烘焙香~ 今次就同朋友一人一杯,試晒抹茶同焙茶🤭•🥢 Iced Matcha Latte $42呢杯係朋友飲嘅,我飲咗2啖😛 抹茶味真係幾香濃,口感好順滑,完全唔會有顆粒感~ 奶香味同抹茶嘅回甘味都幾balance👍🏼 但整體就偏甜咗少少🤏🏼•🥢 Houjicha Latte Float w/ Okinawa Brown Sugar Ice-cream $52呢杯係焙茶latte再加一球沖繩黑糖雪糕~ 首先講咗焙茶latte先,焙茶味道真係好香濃🤤 但係第一啖飲落嘅口感就有少少甘,比起抹茶嗰杯,焙茶呢杯算係無乜甜味~ 而個沖繩黑糖雪糕係冰感比較重嘅雪糕,唔係好軟滑creamy嗰種,

🥢 Iced Matcha Latte $42
Iced Matcha Latte

呢杯係焙茶latte再加一球沖繩黑糖雪糕~ 首先講咗焙茶latte先,焙茶味道真係好香濃🤤 但係第一啖飲落嘅口感就有少少甘,比起抹茶嗰杯,焙茶呢杯算係無乜甜味~ 而個沖繩黑糖雪糕係冰感比較重嘅雪糕,唔係好軟滑creamy嗰種,就咁食就比較普通,但估唔到攪勻之後都幾有驚喜🤩 因為攪勻之後成杯焙茶latte 飲落嘅口感會更濃厚順滑,而且會甜返少少~黑糖味同焙茶真係幾夾😋

💬價錢貴少少,但鍾意抹茶/焙茶嘅朋友都可以一試😛