2024-10-28 556 views
今日突然想食拉麵,即刻上網search吓邊間拉麵舖好食,搵到呢間頂立,即刻去試吓。舖頭位置好方便,舖頭唔算多位,要等咗一陣先有得入座。雖然要等位,但係舖頭都好有誠意,喺出邊已經俾定個Menu我哋睇,仲同我哋介紹佢哋拉麵嘅特色。食物選擇唔多,證明佢哋對自己嘅拉麵好有信心,加錢可以享受埋佢哋個咖啡有更完整嘅體驗。叫咗雞白湯同埋蝦湯各一。雞白湯濃得來唔會覺得膩,一啖咖啡一啖湯,會覺得湯嘅味道升華咗。個人嚟講更加鍾意蝦湯,成個味都好鮮,成個湯飲晒都唔會覺得口渴,配埋個咖啡,after taste有少少威士忌味,真係好夾。每個拉麵都會配埋無花果乾,望吓佢個推薦食法,原來係俾我哋配埋個肉食。煙煙韌韌嘅無花果乾,陪襯返個豚肩肉,肉嘅味道唔會膩。就算齋飲個咖啡,都feel到佢咖啡個誠意,入口先係少少士多啤梨同雲呢拿味,到中段會有威士忌味,成件事好有層次。一個完整嘅Menu最後一定要有埋甜品,甜品係一個昭和硬布丁,佢個味似cream brûlée,會食到好有質感嘅布丁,襯埋個焦糖好香。係香港想食拉麵周圍都有,估唔到頂立比到驚喜我,完全感受佢個誠意同用心。

一個完整嘅Menu最後一定要有埋甜品甜品係一個昭和硬布丁,佢個味似cream brûlée,會食到好有質感嘅布丁,襯埋個焦糖好香。