2021-01-30
好鍾意食北京烤鴨,聽講依間「古琴雅苑」嘅北京烤鴨好出名🤤依日同屋企人專程去試下~我地去咗尖沙咀分店,非常就腳💗就喺北京道一座商廈樓上。中午一去到,感覺好好!裝潢吹簡潔優雅風,好明亮雅緻,我地被安排到靠窗嘅卡位,坐得非常闊落舒適。🎉北京烤鴨(半隻)$185北京烤鴨係依到嘅招牌名菜,真係點可以唔試!💗果然~超好吃😋😋😋!服務生先放下烤鴨配料和蘸料,包括了青瓜丶京蔥丶哈密瓜丶京醬丶蜂蜜黃梅醬丶砂糖丶還有一大籠熱呼呼的鴨卷餅,和一小碟細細片的鴨胸皮「一口酥」。「一口酥」蘸砂糖來吃,入口即化💗滿口都是帶著甜度的油香~然後主角登場了!一片片烤鴨擺放得非常精緻,外皮紅亮剔透💗鴨皮連肉香氣撲鼻而來🤤單是賣相已經很誘人~準備開動了😋😋😋餐桌上有服務生為我們準備的即棄手套及濕紙巾👍🏼落手慢慢捲都冇問題~鴨皮十分甘香酥脆,油而不膩💗肉質細嫩,肉味香濃🤤真的很棒👍🏼很喜歡他們的蜂蜜黃梅醬,味道淸甜不太濃~豐富了烤鴨的味道,又不會掩蓋油香~💗不得不讚一下他們的鴨卷餅!做得很薄身軟熟,片數好多,片與片之間有墊紙相隔,非常貼心👍🏼唔會一片片黏著晒!食下食下🤤發現半隻烤鴨原來份量都幾多,兩個人食,食到好滿足!🎉藥膳花
🎉北京烤鴨(半隻)$185
🎉藥膳花雕醉雞鍋(例)$168
在天冷的日子,吃一下醉雞鍋,真的非常養生💗醃製了的花雕雞,雞件嫰滑鮮美入味,藥材湯底酒味香濃,滋補暖身!D湯好好飲~好快俾我哋清晒~其實份量都幾多,2-4人都ok👍🏼
🎉腰果露 $32
吃飽了來一客甜點,就更加圓滿~依個腰果露稠度剛好💗唔會太濃稠太膩,都幾細滑,加咗少少腰果碎,食落有啲咬口👍🏼
🎉紅糖桂花湯圓$32
加咗桂花嘅湯圓,賣相幾精緻💗雖然唔算有好大驚喜,但係味道都好味👍🏼
🎉茶芥 $13/位
選了「玫荔堂煌」,即是玫瑰荔枝茶,玫瑰香濃,而荔枝香氣較為淡雅,很芳香馥郁。
感到這裡服務也很好,女服務員態度勤快,又和藹可親,很滿足的一餐!
見到仲有好多新春外賣套餐,好抵食!有啲仲有埋北京烤鴨🤤
過年丶做節同屋企人一齊再食過👏🏻都好喎