2023-07-17
🦆厚福館 (黃埔天地)📍紅磡 - 必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖黄埔厚福館以一人火鍋🫕出哂名,但今次Duck哥🦆唔食火鍋,而係帶大家去試下佢地嘅刺身🐟和招牌水晶蟹🦀。一坐低,我就先點咗幾個餐前小食🥰。秘製香炸黑松露餃 $68一碟有6️⃣隻,隻隻皮簿香脆🥰,餡料有飽滿,散發陣陣黑松露味🍄。招牌泰式炸蝦餅 $484️⃣件蝦餅🦐都係即叫即炸, 外層香脆,內裏蝦肉🦐Q彈,非常好食😋。招牌炸芝士墨魚 $58同樣有4️⃣件,墨魚丸🦑外層炸漿又薄又脆,墨魚🦑肉質軟腍,中間裝滿了芝士🧀,層次感非常豐富😍。試完小食,係食水晶蟹🦀之前,諗住先食碟刺身,店員話今日活魚刺身係黑鱲🐟,仲話保證新鮮😋。深海活魚刺身 $348黑鱲魚🐟非常新鮮,切片後晶瑩通透🥰,而且肉質爽口、鮮美,食落煙韌有咬口😋,散發著淡淡甘甜,非常美味😍。招牌雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬 $888 +$20水晶蟹🦀有多種煮法,今次我地選擇了最簡單但又最能反映食材新鮮嘅方法,清蒸😆。被雞油花雕蛋白蒸後嘅水晶蟹🦀充滿了花雕味,香氣撲鼻;份量足兩斤,蟹蓋有好多膏,蟹身啲肉亦非常多🥰,我自己就鍾意將蟹肉蘸上蟹膏一齊食,蟹味濃郁無比🤤;另外
一坐低,我就先點咗幾個餐前小食🥰。
秘製香炸黑松露餃 $68
招牌泰式炸蝦餅 $48
招牌炸芝士墨魚 $58
深海活魚刺身 $348
招牌雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬 $888 +$20
水晶蟹🦀有多種煮法,今次我地選擇了最簡單但又最能反映食材新鮮嘅方法,清蒸😆。被雞油花雕蛋白蒸後嘅水晶蟹🦀充滿了花雕味,香氣撲鼻;份量足兩斤,蟹蓋有好多膏,蟹身啲肉亦非常多🥰,我自己就鍾意將蟹肉蘸上蟹膏一齊食,蟹味濃郁無比🤤;另外,烏冬吸收了所有蟹汁精華,零舍好食😋。
總括而言,餐廳除咗一人火鍋外,餐前小食同樣出色,招牌水晶蟹更加係非試不可。
食🦆指數:8.7/🔟