2020-08-10
晏晝嘆完金都點心返屋企再訓,訓醒六點半到晚餐時間喇!豬一般的生活,訓飽食、食飽訓,夫復何求,人生一樂也!出乎意料好多食客到此晚飯,被叔叔嬸嬸、阿婆阿伯重重包圍,您地可否靜少少,講說話細聲一點呢?真係非常騷擾十分吵耳,我想安安樂樂清靜地享用佳餚。牆壁掛著幾十年前畢打奧適雅餐廳門口照片勁有趣,仲有剪報都好得意!藍妹生啤,飲得日本啤多,試試陀地啤吧。忌廉蘑菇湯,厚杰似汁可以撈意粉食,罐頭味濃。Asahi 朝日生啤,曉奧指定生啤,還有麒麟都係。焗法包,熱到燙手香噴噴,被深深吸引著。難得牛油能夠完全溶掉讓麵包吸引透徹,使我不愛包的都食指大動,狠狠地咬下!外脆內軟,濃厚麵包味道,牛油咸香幼滑,真係好好味。焗芝麻餐包,打開好似百香果!熱辣辣將牛油迅速溶掉立即吸收,脆卜卜的包皮芝麻香口,包肉綿綿像乜墳。焗脆包,比起以前凍冰冰麵包好食百倍有驚喜!微暖塗上滿滿略溶牛油,香脆包皮配嚥韌包肉,麵包味出眾跟牛油咸香撞得精采絕倫,小有地給我兩啖吞晒落肚。焗餐包,一向走包的我面對如此燙手外脆內軟香噴噴麵包,不得不心動!整磚牛油塞入,耐心等候溶化被吸收,半件入口趙得不亦樂乎。發現麵包經常轉款,唔係次次一樣架喎。羅宋湯
羅宋湯,茄味濃加菜蔬甜,微暖不夠好飲,我想要熱湯呢!立即直接一啖連渣倒入口,暢快禮成。酥皮龍蝦湯,新鮮出爐滾熱辣,小心燙手啊!酥皮牛油香氣散發四周,聞到已口水流。非常滾燙味道不錯,過熱起晒粒粒,粗糙不夠幼滑。
西冷串燒,全熟牛味濃,乾鞋而嚥韌。避風塘風沙雞中翼,何解會用上甜辣椒粉?有韓式的味道,沒有辣椒沒有蒜蓉。炸得不過不失,外脆內微嫩,再炸就會太乾硬。香草牛油焗田螺,香草味厚厚,牢牢黏著軟腍田螺肉,滾熱辣捲上薯蓉齊齊食,美味萬分!整道菜煮理得非常出色,稱心滿意拍爛手掌。
黑椒汁大蝦牛柳薯菜,港式牛柳食 5 成熟較安心。過熟的大蝦硬實但蝦味濃厚散發蝦甜味,軟塾牛柳實在難得,牛味可口出眾,沾上香辣黑椒汁再三回味。幼滑薯蓉包著牛柳,味道融合更和味,單食薯蓉加埋黑椒汁同享更醒神。
黑椒汁美式雜扒全餐意粉,食肉獸殷物,豐富到不得了!煙肉、肉腸、雞扒、薄牛扒、厚豬扒,醃味略重還頂得住。黑炆炆勁樣衰的全熟牛扒,其貌不揚但食落不太差,豬扒外油膩內略乾合格。
蒜蓉汁 16 安士安格斯 T 骨牛扒意粉,首先處理掉西冷那邊,肉眼那邊緊隨消滅!西冷結實牛味香濃甜美嚼勁可愛,肉眼鬆軟綿綿牛羶味突出。重味蒜蓉汁,蒜香霸道帶著濃濃汁底,拼上清淡牛扒也不錯,襯托意粉更恰到好處。不滑溜的嚥韌香草意粉別樹一格特別掛汁,能捲起大量蒜蓉汁濕潤地塞滿嘴仔,大喜大喜。
黑椒汁碳燒厚切牛仔骨 3 成熟配焗薯,說好的加 $19 蚊升級珍寶蘆筍呢?我仲想睇下有幾大碌,漏單了。師傅好功力,真的給我暖暖 3 成牛肉,純天然牛味突出甜美,外層味濃有趙頭,裡面嬌嫩淡紅嫩滑水潤。血淋淋嫩肉最喜歡,食得開開心心。焗薯酸忌廉焗薯有誠意,鹽水烚西蘭花有點咸,落雞粉會更好。
焗茄汁吉列豬扒飯,不是螢光橙是古早艷紅色,聞得到的酸甜茄汁味,陣陣肉香撲鼻。立即起動!炒飯沒什麼色水,呷一啖乾爽軟塾不濕,蛋香突出焗味芳香。吉列豬扒薄薄一層幼滑麵包糠,鬆脆不硬不刮口更加索汁,肉質軟綿豬肉甜味濃郁,肉汁四射。茄汁吉豬躺在炒飯送入口,齊齊嘴嚼,味道融合昇華,無比美味!
牛魔王焗飯,咖哩牛腩黑椒牛肉骨鴛鴦焗飯,色澤鮮明帶光澤,盡是吸睛。先試咖哩後黑椒,咖哩會完全被黑椒蓋過,食完咖哩再食黑椒較好,否則有點不想食咖哩既感覺,因為黑椒汁微辣香甜。牛仔骨油潤牛味濃有嚼勁,雖然咖哩濃郁香料芳香,牛腩鬆化軟腍不乾硬,牛筋黏滑入味,但都不及黑椒牛仔骨出色。炒飯底有蛋香有飯香粒粒乾爽嚥韌爽汁一流,大大舊肉大大啖炒飯多多汁,好食到打冷震!
焗肉醬意粉,不計成本大量肉醬,比例幾乎一比一。酸咪咪茄汁肉醬,勁多幼細肉碎掛滿意粉,還有陣陣芝士咸香,只係意粉過份濕腍。
蒜蓉汁燒春雞意粉,似乎大埔 Cozy 春雞好食好多呢。食雞梗係要揸住咬,髀仔插入抽出,香皮嫩肉全部沒收細味,平庸無意見。比乳鴿厚肉多倍,焗得超級透徹,一咬骨肉完全分離,皮薄多汁,肉質結實羶香。雞胸微汁,不幸始終離不開乾鞋的質地。特濃蒜蓉汁,味道濃厚,蒜味非凡。彈滑意粉不粉不黏,拖著大量蒜蓉汁大啖大啖啜,超級開心愉快,比茶記高質,就連 B&S 都做不到如此色香味的意粉。