2011-06-01
今日同老公行過呢間串燒小店,忽然想食,指住個肚同老公講呀b想食,佢當然立刻行動,哈哈入面只有十來個位, 可能過左 lunch hour (兩點左右),只有數個客,店子沒有開冷氣,但最重要係沒有强勁燒烤味,所以算ok,唔知夏天時有冇冷氣呢?坐定即刻周圍望下有咩食,原來都有些海鮮,不過要晚上至有,老世話下午至入貨,每日清,唯有睇下紙仔有咩食...第一round 叫左雞串、牛肉露荀卷、燒花蝦、燒牛仔骨,我很乖的叫店員走醬走調味料;老公叫左芝士帶子、芝士雞扒雞串 : 用雞肶肉,好味牛肉露荀卷: 露荀清甜又爽,比用金茹更正,我有返叫多串燒花蝦 :該怎說呢...不是這蝦不好吃,而是一只太少,但又不可多吃,所以不能滿足我胃口燒牛仔骨 : 有肉汁味也足,但有些 un老公話佢叫果d的就一般啦2nd order, 老公叫左個豬軟骨烏冬, 當然知我勁like 蕃茄湯底啦,結果個湯出乎意料的好濃蕃茄味,又夠酸,好正!我一定會因為呢個湯底再來跟住店員好熱情推介食德國脆皮香草腸,仲話最近 "街x廚神" 有介紹,有18寸長 好,就叫返條試下!果然好味,外皮脆卜卜、香草也香,點些老世自調的青辣汁,好味
雞串 : 用雞肶肉,好味
牛肉露荀卷: 露荀清甜又爽,比用金茹更正,我有返叫多串
燒牛仔骨 : 有肉汁味也足,但有些 un
老公話佢叫果d的就一般啦
最後order了枝維x青檸茶 & coke,就是一個完美 ending
順帶一提,佢地係即order即燒,所以會等耐些小。