2015-06-16 1132 views
係旺角掃街,除了食物之外,飲品係呢個炎炎夏日都係非常重要,尤其食完辣野、煎炸野,一啖冰凍既飲品實在透心涼。貢茶大大話話已經係香港有5,6年以上時間,啱啱黎香港紥腳既時候,我簡直每日都要飲番杯「奶蓋綠茶多奶蓋」,當時好似仲要係12蚊左右,飲夠10杯仲送多杯,好鬼抵飲。初接觸奶蓋時,「杰到爆」既奶蓋,味道係咸咸地甜甜但又會有少少奶味,我喜歡分開飲,先飲奶蓋後飲綠茶,口感特別。但近年貢茶質素好似有所下降,奶蓋總是稀稀的,亦沒有奶味也沒有咸咸地的味道,就是一般普通的忌廉,可幸是下面的綠茶跟往是一樣味道,帶點點的茶味,要是帶住以「解渴」為最終目的的話,貢茶算是個不錯的選擇了。

奶蓋烏龍
2015-06-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$17 (Other)
奶蓋烏龍
  • 奶蓋系列