2021-07-07
朋友出左糧又帶我去食好野,佢今晚帶左我去太和食雞煲兼打邊爐,兩個人叫左個胡椒豬肚雞煲半隻份量,如果人多可以選一隻份量,朋友負責點埋其它食物雞煲好快就預備妥當上枱開火,個煲好大,裡面既料都好多好足,唔係水汪汪得啖湯,除左雞同豬肚仲有咸菜同大量炸枝竹。朋友點的火鍋配料都上枱,張枱唔夠放時,待應會拉部車仔黎放係我地枱旁邊,再幫我地擺放整齊,等我地拎得就手係開始食之前,聞到個湯底咁香都忍唔住畢左碗黎飲,飲落好多胡椒粒,個身當堂即刻暖笠笠,朋友都叫左好多火鍋配料,有手切肥牛、鱈場蟹棒、鴛鴦滑、豆腐、生菜、什菜拼盤(蕃茄、露筍、海鮮菇、皇帝菜、粟米仔、秋葵、南瓜)、什餃盤(魚皮餃、雲吞、餃菜餃),仲有個三色拼盤(萵筍、准山、蘿蔔),配料全部望落好新鮮,擺放整齊,樣樣份量都好大兜,值得一贊係唔會係當中加插唔係自己點唔相關既菜係底魚目混珠。我先倒入些難熟和可拗湯既配料落鍋,再黎食下豬肚同雞,豬肚好腍同好夠味,好易咬,無咩肥脂層,彈牙得黎食多幾件都唔怕肥,雞件份量足半隻,完全無醃製過,食到原汁原味道,鴛鴦滑分別係有蝦滑同墨魚滑,兩者都新鮮彈牙朋友仲叫左Jar竹蔗芧根水,味道都幾濃的,樽底仲有些紅蘿蔔、馬
朋友仲叫左Jar竹蔗芧根水,味道都幾濃的,樽底仲有些紅蘿蔔、馬蹄和甘蔗,認真係真材實料自己煲,唔係用粉開出黎。
係度食野熱鬧得黎唔會嘈,地方乾淨衛生,坐得自在,而且樣樣食物明碼實價大大份又新鮮,感覺舒服。