2018-05-08
早前經過皇后大道東發現一間新開嘅拉麵店,經過過三四次也是排晒隊,晚市六點營業但五點幾已經有人開始排隊等緊今日大約12時行經居然只有數人在店外等,見狀當然把握機會趁機試食啦店子在角位,所以有兩邊彩用透明落地玻離這兒和一般拉麵店一樣,齊人方可入座同埋只收現金等待期間有位staff出來先派menu,叫我先看看要什麼,轉頭入店前會提我落單安排坐在居高臨下嘅吧座,可以睇晒全場面前有調味料、筷子架和紙巾架背後便是廚房,這個位都幾熱辣辣拉麵由落單起計大約等了10分鐘,外貌平平無奇的一碗拉麵每碗蝦湯拉麵$88 ,必有半隻溏心蛋、一片叉燒,可選擇要不要青蔥,湯底三選一(原味、豚骨、濃厚豚骨),口味三選一(味噌、鹽味、醬油),麵條有粗和幼可選。先試試湯底,眼看覺得偏油(但我已沒有揀豚骨或濃厚豚骨喎)味噌中嚐到淡淡蝦味,但味噌較出;最後當然沒有把湯底喝完叉燒圓圓一片,中規中矩;糖心蛋略嫌唔夠味一客餃子5隻$35價錢較貴,質素普通老實說,沒有什麼吸引力令我再來吃
店子在角位,所以有兩邊彩用透明落地玻離
這兒和一般拉麵店一樣,齊人方可入座同埋只收現金
安排坐在居高臨下嘅吧座,可以睇晒全場
面前有調味料、筷子架和紙巾架
背後便是廚房,這個位都幾熱辣辣
原味蝦湯味噌幼麵
拉麵由落單起計大約等了10分鐘,外貌平平無奇的一碗拉麵
原味蝦湯味噌幼麵
原味蝦湯味噌
叉燒
叉燒圓圓一片,中規中矩;糖心蛋略嫌唔夠味
餃子
一客餃子5隻$35
餃子
價錢較貴,質素普通
老實說,沒有什麼吸引力令我再來吃