2021-12-27 1809 views
🌃 餐廳為古典酒樓格局, 木質枱櫈,位與位之間有點窄,人流比較旺盛。.👨‍👩‍👧‍👧以下為3人份量參考 (下午茶)( 三點後八折)(💲人均$5x ) .🍲 排骨菜飯💲 折後 52👉 銅鑼灣招牌名物, 堪稱世一排骨菜飯,究竟食落去係點嘅呢? 👉排骨烤得金黃酥脆,而與其他餐廳的分別是 醬汁, 呢間餐廳用咗蜜糖漿 上色, 變成焦蜜酥脆排骨, 相信就係呢間餐廳嘅優勝之處, 排骨十分肥美,肉感彈牙,與蜜糖燒烤醬混合,有點像叉燒, 而菜飯感覺有落菜油, 菜油來突出飯嘅菜味,白菜份量不少, 比較有口感。.🍝 排骨擔擔麵💲 折後 52👉 排骨擔擔麵的排骨與排骨菜飯的排骨,可能跟菜式有關, 酥脆排骨沒有 添加蜜糖, 感覺與其他店舖味道相近, 肉質不及排骨菜飯肥美,而擔擔麵不錯, 麵底軟硬度適中, 湯底帶有香濃花生醬味, 辣到微辣, 食落幾開胃 同好邪惡。.🍲 腰果雞丁配陽春麵💲 折後 52👉 家常小菜,雞肉份量有點多, 腰果好香脆, 又是很開胃的小菜, 醬汁感覺是蠔油,帶少量酒味, 但可惜欠缺了西芹, 可能上海做法係冇西芹🤣, 陽春麵味道正常。.🍝 麻醬拌粉皮💲 隨餐附送👉 作為前菜好合適, 是上海特色
🌃 餐廳為古典酒樓格局, 木質枱櫈,
位與位之間有點窄,人流比較旺盛。
👨‍👩‍👧‍👧以下為3人份量參考 (下午茶)
( 三點後八折)(💲人均$5x )
🍲 排骨菜飯
💲 折後 52
👉排骨烤得金黃酥脆,
而與其他餐廳的分別是 醬汁,
肉感彈牙,與蜜糖燒烤醬混合,有點像叉燒,
而菜飯感覺有落菜油, 菜油來突出飯嘅菜味,
白菜份量不少, 比較有口感。

🍝 排骨擔擔麵
💲 折後 52
👉 排骨擔擔麵的排骨與排骨菜飯的排骨,
可能跟菜式有關, 酥脆排骨沒有 添加蜜糖,
感覺與其他店舖味道相近,
肉質不及排骨菜飯肥美,而擔擔麵不錯,
麵底軟硬度適中, 湯底帶有香濃花生醬味,
辣到微辣, 食落幾開胃 同好邪惡。

🍲 腰果雞丁配陽春麵

🍝 麻醬拌粉皮
💲 隨餐附送
👉 作為前菜好合適, 是上海特色嘅涼拌小菜, 粉皮配上青瓜絲, 加上 香濃嘅麻醬,感覺打開了味蕾。

🤠 通粉foodie總結:
作為銅鑼灣名物 世一排骨菜飯當之無愧, 專誠到銅鑼灣朝聖也很值得, 但其他菜式缺少了驚喜, 有改善嘅地方。
🕍 美味廚
銅鑼灣加寧街9-11號Fashion Walk地下B舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2021-12-17
$52 (Tea)