2021-11-28 37 views
呢間台灣餐廳原來啱啱開咗兩個月左右,咁岩行過中港城,就入咗嚟試吓,間餐廳裝修得幾靚幾有特色,座位寬敞。食台灣嘢就一定要叫牛肉麵,推介呢度嘅紅燒腱心牛肉麵,牛肉麵湯底好濃,一啲都唔油膩,幾塊牛肉煮得非常軟林身,入口即溶,又有牛味。我最鍾意食佢台灣麵嘅麵質,軟硬適中, 好有口感,啲面索晒牛肉濃湯嘅精華。牛肉麵賣相都十分精美,有蘿蔔、小棠菜作為伴菜,望到都覺得吸引。呢度除咗一般嘅粉麵飯之外,仲有好多選擇。冬天就最啱食暖粒粒嘅火鍋,試咗佢嘅冬暖酸菜魚鍋,魚片好新鮮,好滑而且又冇乜骨,酸菜湯底味道啱啱好,少少酸令到我更加開胃!除咗魚片之外,個鍋仲有好多唔同嘅配菜,有金菇、娃娃菜、鮑杏菇、豆腐等,清清地係健康之選,就算唔配飯麵就咁食個鍋都夠飽,食完呢個鍋真係成身暖晒。食台灣嘢就梗係必叫鹽酥雞扒做小食,雞扒即叫即炸,上到枱仲熱辣辣,雞扒好厚身好大塊,外皮炸到脆卜卜,但雞肉仲保持到嫩滑juicy, 而且個款又唔算太厚,好滋味!台式餐廳就一定唔少得台式飲品,我就簡單啲揀咗杯香濃台式奶茶,鍾意佢可以自己揀甜度同冰度,茶底夠濃,係正宗嘅台灣味道。