2011-01-03
原本諗全去倣雲峰食蠔,渣車經過醒起係or有食評介紹過好似都幾吸引,決定改變行程。企係門口睇下,唔收加1,門口有個阿姐sell,都幾好禮貌,就入內一試。一入門口‧‧‧煙霧霾漫,仲有啲醃眼添,抽風十分之有問題,第一個印象已經扣分。牆上貼滿某大集團旗下歌手藝人poster,又有該集團名經理人蘭花藍,唔知係咪有咩關係?諗緊好唔好走人之際,女主人已經奉上前菜同醬料,有生青瓜兩小條,生紅蘿蔔2小條,生椰菜一小舊。醬料有激辣醬,橙味醬,同沙律醬。激辣醬唔食,橙味醬配烤物唔識欣賞,沙律醬正常。睇一睇食咩,原來個前菜係要比錢,仲要係$8蚊一位,即係嗰幾條嘢就咁就收你$16蚊。呢啲焗你食嘅規矩,我淨係習慣係酒樓收酸菜錢遇到,呢啲小食舖頭,怒我接受唔到被屈$16蚊(咁我當收加1囉),第二個印象又扣分。tick紙仔睇下有咩食,價錢其實偏貴,坐底咗都要食架。點咗燒大虎蝦,燒雞翼,燒牛脷,燒鱔,仲叫咗牛肉烏冬,諗住叫個飽肚啲唔駛咁貴嘛。出菜果然係比較慢,但係只有3枱客,其中一枱應該係老闆嘅朋友,另一枱係兩公婆,唔知如果坐滿客要等幾耐(if...坐得滿...)。首先嚟到嘅係牛肉烏冬$32,OMG!!!個碗細嘅程度可
首先嚟到嘅係牛肉烏冬$32,OMG!!!個碗細嘅程度可比美茶餐廳裝例湯嘅碗,牛肉如果同個碗嘅比例相比,都叫多架啦。老實講,味道唔差,加咗味精幾好食。但係呢個size,保守估計係別人正常分量嘅1/3至1/4。我另願比$5x-$6x蚊出嚟,你比個正常分量我,唔好係度到扮高檔。你係咪以為自己做緊懷石料理呀???第三個印象又要扣分。
燒烤陸續出場,先嚟個送嘅花蝦(價值$30蚊),老闆咩都冇講就擺底,我仲以為係我點嗰隻虎蝦。呢度無論係硬送比你定係硬收你錢嘅嘢都唔會話比你知,總知就窒比你,真係得意!早知有花蝦送我就唔會點虎蝦。味道ok,普通鹽燒,肉實夠新鮮。
虎蝦$58,呢個價錢唔係話好貴,而且夠大隻。一樣評價,味道ok,普通鹽燒,肉實夠新鮮。
燒雞翼$13,正常價,味道ok,冇特別。
燒牛脷$18,出事啦,得3片,有1片仲要係得1蚊銀咁大,即係平均要成$6個幾1片,但係點解有人話佢抵食呢???味道ok,都係一般落咗七味粉嘅串燒,但並未去到值$6個幾1片。邊一方面抵食???R哂頭。第4個印象又扣分。
燒鱔$28,唔知叫唔叫貴,不過唔係脆鱔,所以呢個好失望。第5個印象再扣分。
食嘅其間,老闆係咁問我駛唔駛要嘢飲,駛唔駛再加嘢食,好似話比我地聽比好少生意佢咁。第6個印象都冇分可扣,留番1分比你食物嘅味道啦。不過真係唔好意思,食我唔係食唔起,不過你地嘅出品唔值得我比呢個價你。我諗你地揀錯地方開錯舖啦,土瓜灣呢啲平價地方唔啱你呢啲高尚食府做生意,去銅鑼灣or中環開檔罷啦。或者你地持住有大集團撐腰而自抬身價,不過唔適合去土瓜灣搵食嘅平民。
後話,食完呢餐之後,隨即走過隔離食得獎叉燒飯。又平又好食!!!都未試過一晚連食兩個晚餐(早知去食蠔)。