2018-12-19
一早book左呢間樓上餐廳同朋友預祝聖誕。去到既時間尚早,但係已經有唔少人,場面幾熱鬧!餐廳格局係好有情調既西式風格,估唔到食聖誕大餐仲送埋浪漫氣氛一去到就可以入座啦,唔駛等!首先,有得揀sparkling/still water,我地冇咩所謂,普通水都可以啦!反正重點係野食!第一度菜係西班牙辣肉腸田園沙律配柚子蜜醋汁。原來以為一樣鹹,一樣酸甜,應該會怪怪地;點知,意外地又幾夾wo丫,唔記得左講,頭盤仲有法包配黑醋,試過西班牙風味之後,輪到法國風情依款係我最中意既前菜,白酒忌廉汁煮法國藍青口。忌廉汁口感好滑嫩,好creamy,其實你話係意粉汁都一d都唔失禮!青口唔算好大隻,不過勝在冇沙,同埋同個汁好夾!另外仲有蒜蓉包可以點汁黎食,呢度菜簡直係100分,爭d就想encore架啦,不過都係留返肚食main course啦前菜之後就係兩款湯。我就叫左黑松露蘑菇湯,朋友就叫左法式龍蝦湯。你冇睇錯,真係連湯都有拉花,真係好誇張味道方面黑松露蘑菇湯有好香既蘑菇味,又有一粒粒蘑菇既口感,成個湯就係好"菇"既感覺。法式龍蝦湯我就唔知啦,不過睇落都好吸引朋友都係有讚冇彈既食左一輪前菜同湯,大家一定心諗,
去到既時間尚早,但係已經有唔少人,場面幾熱鬧!
一去到就可以入座啦,唔駛等!
我就叫左黑松露蘑菇湯,朋友就叫左法式龍蝦湯。
你冇睇錯,真係連湯都有拉花,真係好誇張
好清新既青蘋果味,食完即刻準備好去主菜啦!
又返來西班牙啦。首先係西班牙黑毛豬架配蜜糖芥茉籽。黑毛豬架煮得好林,好入味,同平時食既豬扒有好大分別蜜糖芥茉籽酸酸甜甜,點落黑毛豬架黎食,真係令人停唔到口
第二度係煎封法國油鴨脾配雜莓汁。
曾經係法國食過油風鴨脾,一直都好懷念果種味道。今日呢度菜就令我諗返起當時既感覺啦
油鴨脾香脆可口,油香四溢,肉質鮮嫩,同法國既水準有得揮!配埋呢個雜莓汁,可以話係堪稱一絕!
已經好滿足啦,當然唔少得甜品!
我就叫左朱古力拿破崙蛋糕,朱古力味好濃,岩哂中意食65度朱古力既我 朋友叫既奶凍都好似好正咁
今餐真係好滿足呀,下次咩節日再黎好呢?