2019-01-31 93 views
農曆新年就到,我地都會一家人去食團年飯!今日見老公放假,就提早少少食團年飯啦!老公係上海菜愛好者,所以今次就近近地揀咗去上海姥姥到食!團年飯,梗係要食啲意頭嘢㗎啦!我地就哪咗呢個「姥姥金湯全家福」,有海参、蛋餃、鹹肉片、炸豬肉丸、百葉包、雞腿件、鵪鶉蛋、大蝦、粉絲、津白!好齊全,咩都有,希望新年全家幸幸福福!之後就到呢個「年年有餘:老壇酸菜魚」,酸酸辣辣,祝大家年年有魚!甜定鹹?點少得呢個「吉祥平安八寶飯」,有紅棗桂花,配埋糯米飯,甜甜地嘅飯,真係會食唔停口!上海菜點少得小籠包?呢個好有意頭嘅「大紅大紫小籠包」,就咁睇顏色都覺得意頭好啦!「大紅大紫小籠包」入面有帶子 (大紫),配埋XO醬,好刺激嘅口感!小朋友唔食得辣?咁就叫個「招牌小籠包」啦!$39/4粒,抵食!小朋友鐘意食飯,我老爺都係無飯不歡!所以叫咗個「鹹肉菜炒飯」,我女成日唔食菜,炒埋落個飯到挑唔到!最啱我女食!一個炒飯唔夠食嘅,嚟多個「黃金蝦炒飯」,開頭仲怕好漏,點知又唔會喎!好香口好好味!大人細路都食唔停口!食埋甜品先夠完美:「雷沙湯圓」必定係首選!飲品,一定嚟滋潤飲品:雪梨紅棗茶,凍嘅貴啲!同埋小朋友必飲:豆漿一杯!女人

姥姥金湯全家福

年年有餘老壇酸菜魚

吉祥平安八寶飯

招牌小籠包

鹹肉菜炒飯

黃金蝦炒飯

雷沙湯圓

食埋甜品先夠完美:「雷沙湯圓」必定係首選!

凍雪梨紅棗茶  +  豆漿

豆漿  +  熱雪梨紅棗茶

女人唔好飲咁多凍嘢啦!熱雪梨紅棗茶,好甜好好味!
2019-01-30
$150 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year