2018-08-20
今日約左媽媽去尖沙咀食野行街,點知搭巴士在彌敦塞左勁耐,出到尖沙咀都已經3點了,好肚餓,立即去找東西吃。來到位於金巴利道的霸嗎拉麵,門口有數人等位,都係遊客居多,但流量好快,等左一陣就入得啦。枱上已放有一壺冰凍的檸檬水,非常好的安排。店員為我們推介店內最新推出的限定品特濃魚介魚乾豚骨拉麵,所以媽媽就揀左依個,媽媽話一碗有十多隻日本魚乾,份量算多,而魚乾都非常香脆可口,亦能帶出濃香的鮮魚介湯味,再配合入味竹笋,香葱花,媽媽表示好特別,還不錯。而我就揀左最普通的炙燒豚肉拉麵,對我黎講,最好係可以自行選擇麵質硬度,湯底油份,加減配料,所以我可以揀「走蔥」~ 豚肉非常厚,炙燒過後有濃香燒烤味,感覺不是太肥膩,而是肉質軟,易咬,有少少入口就溶的感覺,配合濃郁的湯底,難怪吸引咁多遊客來試。
枱上已放有一壺冰凍的檸檬水,非常好的安排。